Sensoren voor conditiebewaking: straks ook in explosiegevoelige omgevingen?
HAALBAARHEIDSSTUDIE
Het Vlaamse iQunet ontwikkelde de voorbije twee jaar een draadloze batterij-gevoede sensor die de status van (productie)machines opvolgt. Er is heel wat vraag naar de sensor, ook in explosiegevoelige omgevingen. IQunet past de sensor nu aan zodat die ook in gevaarlijke zones kan worden ingezet.
Sensoren die de status van machines opvolgen. Wat betekent dat concreet? De sensoren worden op (productie)machines geplaatst en meten daar parameters als trillingen en temperatuur. Die informatie wordt draadloos verzonden naar een centrale unit. De verzamelde info geeft een beeld van de conditie waarin de machines of industriële processen verkeren. Op die manier kan vooraf nauwkeurig worden ingeschat of bijvoorbeeld een motor of pomp toe is aan onderhoud of vervanging. Zo kunnen bedrijven de kosten van een onnodige vervanging uitsparen en worden ze niet verrast door een plots defect.
Explosiegevaar
Uniek aan de sensoren van iQunet is dat ze werken op twee kleine low-power-batterijtjes, die niettemin big data verzamelen. Die informatie is snel en efficiënt beschikbaar. Vandaag kan de sensor echter niet worden ingezet in omgevingen met explosiegevaar, waar brandbare gassen, damp, nevel of stof aanwezig zijn. Een kleine ontstekingsbron kan al tot een ontploffing leiden. Om de sensoren te mogen gebruiken, moeten ze voldoen aan de ATEX- en de IECEx-normen, wat betekent dat ze in geen geval een vonk mogen veroorzaken. Problematisch, want het vervangen van de batterijen van de sensor kan al een kleine vonk doen ontstaan.
Prototype
In een haalbaarheidsstudie, gefinancierd door CrossRoads2, onderzocht iQunet welke aanpassingen nodig zijn om de sensor geschikt te maken voor explosiegevoelige zones. De start-up werkte daarvoor samen met de Nederlandse engineeringsorganisatie Improvia. Binnen dit innovatieproject zullen beide partners een stap verder gaan en een prototype ontwikkelen. Zowel in de sensoren als in de netwerkonderdelen moeten een aantal aspecten aangepakt worden. Door de toepasbaarheid van de innovatieve sensor te verbreden, kunnen iQunet en Improvia een heel nieuwe markt aanboren.
Meer info: www.iqunet.com en www.improvia.nl
Subsidiebedrag | € 10.000 |
---|---|
Provincies | Oost-Vlaanderen |
Projectpartners | iQunet bvba |