Membraan scheidingsinstallatie zuivert koolstofdioxide uit rookgassen

Afbeelding1

Waarom een membraaninstallatie?

Membranen zijn filters die specifiek ontworpen zijn om selectief bepaalde moleculen door te laten en andere tegen te houden. Onze membraaninstallatie laat wel koolstofdioxide door, maar houdt stikstof tegen. Hiermee kunnen we de koolstofdioxide uit rookgassen afzonderen en opslaan en aan planten voeden op momenten dat er geen warmte nodig is.

De membraaninstallatie wordt achter de bestaande PSA-installatie geplaatst. De PSA-installatie zorgt ervoor dat onzuiverheden, zoals roetdeeltjes, ethyleen, stikstof- en zwaveloxides verwijderd worden, dat de rookgassen ontvochtigd worden en dat de koolstofdioxide concentratie een eerste keer verhoogd wordt.

De PSA installatie bestaat uit drie delen. In een eerste deel worden de rookgassen verder gekoeld. Vervolgens wordt het resterende vocht afgevangen en verwijderd. De droge koude gasstroom wordt over een bed geleid, waaraan de koolstofdioxide blijft kleven. De resterende stikstof wordt afgevoerd. Eens het bed verzadigd is, wordt hier een licht vacuüm aangelegd, waardoor de koolstofdioxide los komt en kan worden afgevangen.

Afbeelding3

Combinatie van een PSA- en membraaninstallatie

De membranen gebruikt in de membraaninstallatie zijn folies met kleine poriën. De grootte van deze poriën zijn zo gekozen dat koolstofdioxide er wel doorheen kan, maar stikstof niet. De folies zijn opgerold en gebundeld. Aan één kant van de bundel wordt het gasmengsel gevoed. Aan de andere kant wordt de resterende stikstof afgevoerd.

De koolstofdioxide die door de folie gedrongen is, wordt afgevoerd door hier een lichte onderdruk te genereren. Omdat de membraaninstallatie na de PSA-installatie geplaatst wordt, is de gasstroom die verwerkt moet worden veel kleiner en kan het energieverbruik ook sterk verminderd worden. De pomp die voor deze onderdruk zorgt is de belangrijkste energieverbruiker van deze installatie.

Startende van een hogere koolstofdioxide werken membranen wel efficiënt. Daarom dat we deze combinatie van een PSA- en membraaninstallatie hier verder gaan verkennen. Dit stelt ons ook in staat om de voor- en nadelen van beide installaties goed te leren kennen en deze informatie beschikbaar te stellen aan de glastuinbouw.

Afbeelding2

Economische haalbaarheid en impact op het milieu wordt onderzocht

Ondertussen wordt in Energlik de economische haalbaarheid van een koolstofdioxide scheidingsinstallatie in kaart gebracht, onderzoeken we via een life cycle analysis wat de milieu impact is en worden er proeven in onze klimaatkamers uitgevoerd, die de impact van gezuiverde koolstofdioxide vergelijken met zuivere koolstofdioxide uit gasflessen en koolstofdioxide rechtstreeks afkomstig uit de rookgassen.