Food Innovation Park

Food Innovation Park

 


1000 m² onderzoeksruimte

Het onderzoeksgebouw telt twee bouwlagen en bestrijkt een totale oppervlakte van ongeveer 1000 m² aan onderzoeksruimte. FR&D Hall (Food research and development hall) bestaat momenteel uit een hypermoderne keuken en een industriële microgolfoven. Deze testinfrastructuur richt zich op het bereiden, koelen, bewaren en heropwarmen van maaltijden en maaltijdcomponenten, onder andere in zorgkeukens.

Speciale aandacht is er voor nieuwe toepassingen van microgolftechnologie. Bedrijven en instellingen kunnen ter plaatse samen met onderzoekers onder meer pasteuriseren, voorgaren, voorbakken en regenereren. Ook onderzoek naar voedselveiligheid behoort tot de mogelijkheden. Bedrijven krijgen hier de kans om op kleine schaal innovatie uit te testen en worden hierbij begeleid door experten. Bedoeling is om in de toekomst FR&D Hall verder uit te bouwen met nieuwe testapparatuur op maat van voedingsbedrijven, cateraars, zorgactoren ….

Labo’s voeding en gezondheid

Ook gloednieuwe labo’s van VIVES vinden onderdak in dit gebouw. Bedrijven en andere kennispartners kunnen hier terecht voor allerhande analyses gericht op fysicochemische kenmerken, houdbaarheid en ziekteverwekkers in voeding, alsook analyse van de voedingswaarde. Daarnaast is er ook een fitnessruimte met consultatieruimtes gericht op onderzoek naar onder andere de rol van voeding op lichaamssamenstelling en gezondheidsparameters.

De opening van het eerste gebouw van Food Innovation Park is nog maar het begin. De komende jaren zal POM West-Vlaanderen samen met heel wat partners het wetenschapspark rond voeding en gezondheid verder uitbouwen. De ambitie is om onderzoeks- en innovatiegerichte activiteiten op internationaal niveau uit te bouwen.