Waterstoftankstation in Breda

WSR Breda 2

Van Zonneweide tot Industrieterrein

De ontwikkeling van het waterstoftankstation in Breda heeft een lange, complexe weg gekend.

Initieel was het idee om het waterstoftankstation in Breda te koppelen aan een te bouwen zonneweide, waarbij overschotten aan groene elektriciteit uit zonnepanelen omgezet zouden worden in groene waterstof. Idee was hierbij dat het waterstoftankstation uitgerust zou worden met zowel 350 bar (vuilniswagens, bussen) als 700 bar (personenauto’s).

Nadat de zonneweide in Breda was geïnstalleerd, een grote installatie op basis van crowdfunding, bleek dat de beschikbare locatie voor het waterstoftankstation te klein was om met vuilniswagens en personenauto’s op een veilige manier te kunnen aan- en afrijden en te kunnen tanken.

Er is daarom na overleg met Interreg-secretariaat voor gekozen om een alternatieve locatie te zoeken, waarbij nu groene waterstof aangevoerd zou worden. Er zijn diverse locaties onderzocht in en rond Breda, waarbij in een hechte samenwerking tussen de gemeente Breda, TotalEnergies en WaterstofNet gekozen is voor de locatie op het industrieterrein Minervum.

Het tankstation is uiteindelijk ingepast in een bestaand waterstoftankstation van Berkman en is sinds 6 april 2022 operationeel.