Beton naar hoogwaardig beton
Wereldwijd wordt naar schatting jaarlijks meer dan 25 miljard ton beton gebruikt. De milieu-impact van betonproductie is groot, aangezien voor de aanmaak van beton naast granulaat (zand en stenen) ook cement nodig is. Dat is niet alleen energie-intensief, maar het zorgt ook voor een hoge uitstoot van CO2. Daarbij komt jaarlijks een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval vrij.
Over ons
De betoncirkel is niet gesloten omdat het gehydrateerde cement niet gescheiden wordt van het granulaat, wat resulteert in een poreus materiaal van lagere kwaliteit. Een betere scheiding van beton in zijn samenstellende bestanddelen is daarom nodig.
In dit project werden verschillende innovatieve technologiee¨n onderzocht en ontwikkeld waardoor zuiverdere scheiding van de verschillende fracties mogelijk werd: microgolfbehandeling van beton, om het te drogen en daarna de fracties beter te scheiden, slimme breektechnologie nameijk 'smartcrusher' gevolgd door aangepaste scheiding in de verschillende bestanddelen. Dit zorgt ervoor dat zand en granulaat daarna opnieuw kunnen worden ingezet en het cement, na hittebehandeling, terug aangewend kan worden als bindmiddel. Deze innovatie biedt een oplossing voor het groeiende aantal klanten dat op zoek is naar hoogwaardige (beton)producten met een zo laag mogelijke milieu-impact.
Daarnaast wordt onderzoek gevoerd naar alternatieve en hoogwaardige betontoepassingen. Zo werden weefsels gebruikt in de plaats van staal om beton te wapenen (textielgewapend cement). Het gebruik van textielwapening laat toe dunnere elementen te produceren. Hierdoor is er een lager materiaalverbruik, en wordt het probleem van betonrot verholpen. Deze technologie zal in de komende jaren in verschillende gebouwen gedeomonstreerd worden. De hitte behandeling van het gerecycleerde cement kan uitgevoerd worden in een microgolfoven. Het is zelfs mogelijk het cement daarin te sinteren en zo een cement te maken die evenwaardig is met nieuw cement.
Momenteel is die optie echter te duur en technologisch te moeilijk, zodat gekozen wordt om op te warmen tot maximaal 700°C, hetgeen ook de oorspronkelijke doelstelling was. De gedehydrateerde cementfractie kan gebruikt worden als component van een nieuwe binder. Het onderzoek toont aan dat twee pistes zeker interssant zijn, namelijk de combinatie van een hoeveelheid nieuw cement met gerecycleerd cement (dus vervanging van hoogovenslak door gerecycleerd cement is mogelijk), combinatie van gerecycleerd cement met hoogovenslak (zonder nieuw cement). Hierdoor bereikt men ook een CO2 reductie van ongeveer 500 kg per ton cement (of juister, binder) die gebruikt wordt. Alkaliactivatie van het gerecycleerde cement bleek minder interessant dan oorspronkelijk gedacht. Ten slotte werd aangetoond dat het gebruik van gerecycleerde zand en grove fracties, de mechanische eigenschappen van het beton zeker niet negatief beïnvloeden. Een beton, gemaakt op basis van bijna uitsluitend gerecycleerde fracties, kan dus een druksterkte bereiken vergelijkbaar met beton gemaakt van nieuwe fracties.