CASCO Carbon Sink Construction
Duurzame bouwpraktijken
Over ons
De Europese bouwsector draagt aanzienlijk bij aan de ecologische voetafdruk door het gebruik van grote hoeveelheden materialen en de CO2-uitstoot tijdens de productie en het transport ervan. Recente bevindingen wijzen uit dat een focus op het verminderen van CO2-uitstoot in gebouwen vaak net resulteert in een toename tijdens de bouw en productie. Daarom werkt Europa aan herzieningen van de EPBD om de totale CO2-uitstoot over de levenscyclus van gebouwen te integreren.
Het gebruik van lokale en natuurlijke grondstoffen in de bouw kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische impact. Deze materialen verminderen de CO2-uitstoot door het minimaliseren van transport, het gebruik van CO2-arme productiemethoden en door CO2-opslag in gebouwen. Ondanks deze voordelen worden lokale en natuurlijke bouwmaterialen momenteel weinig gebruikt in de bouwsector, voornamelijk door een gebrek aan kennis, een onstabiele markt en ontoereikende regelgeving en tools voor evaluatie.
CASCO, ofwel Carbon Sink Constructions, streeft ernaar een ecosysteem te creëren voor het opschalen van het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen in de grensregio. Deze materialen fungeren als carbon sink (opname van koolstofhoudende verbindingen) en dragen zo bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van nieuwe bouwprojecten. Het project wil bouwen met lokale en natuurlijke materialen de standaard maken voor bouwprofessionals. Om dit doel te bereiken, richt het project zich zowel op de vraag- als op de aanbodzijde van de markt. Specifieke acties omvatten onder andere het ontwikkelen van ketens voor lokale economieën, het analyseren van de CO2-uitstoot en milieu-impact van bouwprojecten, het bepalen van de CO2-opslagcapaciteit van bouwmaterialen, het bevorderen van een duidelijke CO2-standaard in de bouwsector, en het verspreiden van kennis onder bouwprofessionals en het grote publiek.
Het project bouwt voort op relevant onderzoek uit andere projecten, waarbij de ervaringen en resultaten worden geïntegreerd en gebruikt als basis voor verdere ontwikkeling en onderzoek binnen CASCO. Onder andere voormalige Interregprojecten zoals Eco2eco, GrasGoed en Lerend Netwerk Biobouwers dienen als inspiratie en input.