Eerste LOGES workshop was een succes!
Op 27 maart, vond de eerste LOGES workshop plaats. Twaalf gemotiveerde deelnemers deelden hun kennis rond het juridische kluwen dat vaak ontstaat bij het opzetten van lokale energiesystemen. DuCoop, InterLeuven en ECooB presenteerden elk hun case (resp. stadsontwikkelingsproject De Nieuwe Dokken, bedrijventerrein Keiberg-Vossem en inclusieproject De Boomgaard) met een focus op de struikelblokken die zij tegenkwamen of waar ze nog steeds mee worstelen.
Interreg | 02/04/2025

Op 27 maart, vond de eerste LOGES workshop plaats. Twaalf gemotiveerde deelnemers deelden hun kennis rond het juridische kluwen dat soms ontstaat bij het opzetten van lokale energiesystemen. DuCoop, InterLeuven en ECooB presenteerden elk hun case (resp. stadsontwikkelingsproject De Nieuwe Dokken, bedrijventerrein Keiberg-Vossem en inclusieproject De Boomgaard) met een focus op de struikelblokken die zij tegenkwamen of waar ze nog steeds mee worstelen.
Een aantal interessante aandachtspunten die aan bod kwamen
- Een publieke partner die achter het project staat, liefst van bij het begin, is een belangrijke factor voor succes. Dit kan een stads- of gemeentebestuur zijn, maar ook bijvoorbeeld een intercommunale. Vooral bij bedrijventerreinen spelen deze laatste een grote rol.
- Omwille van de wettelijk vastgelegde bepalingen is een coöperatie de uitgelezen organisatievorm om collectieve energieoplossingen te verwezenlijken in een residentiële context: toe- of uittreding is gemakkelijk bij bijvoorbeeld verhuis, de besluitvorming is eenvoudig en de prioriteit is een goedkoper energieaanbod in plaats van het maken van winst.
- Voor collectieve organisatie op bedrijventerreinen heeft de vorm van een vzw de handigheid dat de ledenbijdrage afzonderlijk per lid vastgelegd kan worden, wat interessante mogelijkheden biedt naar een correcte verrekening van kosten/baten.
- Doordat huidige, soms verouderde, wetgeving wordt toegepast in een sterk veranderend energielandschap, kunnen vreemde of vooral onduidelijke situaties ontstaan. Er werd ook vastgesteld dat regelgevende instanties of instanties die toestemming verlenen voor bepaalde installaties, de wetgeving, naar aanleiding van dit veranderende landschap, doorheen de tijd anders interpreteren en toepassen. Dit schept onduidelijkheid, wat het uit de grond stampen van lokale energiesystemen er zeker niet makkelijker op maakt.
- In de context van energie is het kunnen garanderen van continuïteit in de dienstverlening een belangrijk aandachtspunt. Dit geldt zeker voor de relatief kleinschalige initiatieven die lokale energiesystemen soms zijn. Daarom is het cruciaal om risico te spreiden (bv. over verschillende eigenaars of uitbaters van infrastructuur) en om overname of opvolging te voorzien in het worst-case scenario van een faillissement.
Vooral geapprecieerd was ook de aanwezigheid van twee juridische experts van advocatenbureau ConSenso, die de discussie konden voorzien van nuttige juridische diepgang.
Een leerrijke workshop dus, waarvan de lessen meegenomen worden in het verdere verloop van het LOGES project!