CrossCare 2.0
Het CrossCare-project (2023-2026) stimuleert en faciliteert innovaties in de ruime zorg- en welzijnssector. 8 zorgproeftuinen verenigen zich in dit project. Zij ondersteunen en begeleiden KMO/MKB's die innovaties voor de zorg ontwikkelen. Enerzijds doen ze dit via financiële ondersteuning vanuit het CrossCare-innovatiefonds. Anderzijds bieden ze de bedrijven ook inhoudelijke ondersteuning door de verbinding te maken tussen de innovatie en haar potentiële eindgebruikers van de innovatie (patiënten, zorgprofessionals, ...).
Projectduur
Partners
Crosscare 2.0: een uniek partnerschap van 8 Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen
Een 'zorgproeftuin' of 'living lab' maakt het mogelijk om een zorginnovatie te creëren en af te toetsen samen met eindgebruikers. Die eindgebruikers kunnen zorgprofessionals, patiënten, cliënten, mantelzorgers, ... zijn. Een zorgproeftuin-setting zorgt op die manier voor een betere aansluiting van innovatieve zorgproducten, -diensten of – processen bij de behoeften van de zorgconsument en zorgprofessional. Op deze manier is de kans groter dat een zorginnovatie effectief geïmplementeerd wordt in de maatschappij en succesvol op de markt komt. De feedback van de eindgebruiker wordt namelijk gebruikt voor de bijsturing en (door)ontwikkeling van de innovatie.
De kern van het CrossCare 2.0 -partnerschap bestaat uit 'zorg-proeftuinen'. In totaal werken 8 zorgproeftuinwerkingen samen, evenwichtig verdeeld over Vlaanderen en Nederland.
Langs Vlaamse zijde nemen volgende zorgproeftuinen deel:
- LiCalab/Thomas More Kempen (provincie Antwerpen)
- ZorgLab Aalst (provincie Oost-Vlaanderen)
- Happy Aging (provincie Vlaams-Brabant & Limburg)
- Eerstelijnszone Brugge in samenwerking met de POM-West-Vlaanderen (provincie West-Vlaanderen).
Langs Nederlandse zijde zijn dit:
- Care Innovation Center (provincie Noord-Brabant)
- Zuyd Hogeschool/EIZT (provincie Limburg)
- Slimmer Leven in samenwerking met Brainport Development (provincie Noord-Brabant)
- HZ University of Applied Sciences (provincie Zeeland).
De 8 zorgproeftuinen omarmen daarbij een zeer brede regionale en thematische scope. Dit gaat van levenslang wonen over de efficiëntere inzet van zorgmedewerkers tot digitale transformatie of technologische innovatie. De diverse zorgproeftuinen leggen daarbij her en der andere accenten en focus, maar de grootste zorgthema’s komen bij ieder op een min of meer gelijkaardige manier aan bod.
Het CrossCare-partnerschap wordt tot slot nog vervolledigd met de Vlaamse Odisee Hogeschool. Hun onderzoeksgroep Zorginnovatie (‘Zinn’) en het Center for Sustainable Entrepreneurship ('CenSE') nemen in dit CrossCare- de wetenschappelijke monitoring en evaluatie van de projectresultaten voor hun rekening.