Art-IE talk AI: Expectations and applications

Tijdens deze lezing verkennen we de impact van AI op diverse sectoren zoals voeding, logistiek en gezondheidszorg, maar ook op kmo's. We onderzoeken ook ethische kwesties: kan AI gevaarlijk zijn en belemmeren deze kwesties innovatie?


Wetenschapsbar foto

Praktisch

West-Vlaanderen (BE)
28/03/2024
13:00 15:30
Etienne Sabbelaan 4, 8500 Kortrijk

AI: EXPECTATIONS AND APPLICATIONS

Artificiële Intelligentie (AI) is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, met toepassingen variërend van gepersonaliseerde online winkelervaringen tot verkeersvoorspellingen. Maar is AI echt de nieuwe hype of bestaat het al lang? We duiken in de geschiedenis en bekijken waarom het nu zo prominent aanwezig is.

Tijdens deze lezing verkennen we AI's impact op diverse sectoren zoals voeding, logistiek en gezondheidszorg, maar ook op KMO's. We onderzoeken ook ethische kwesties: kan AI gevaarlijk zijn en belemmeren deze kwesties innovatie?

Kortom, deze Wetenschapsbar biedt een beknopte verkenning van AI's opkomst, impact en uitdagingen. Kom langs en ontdek de grenzen en mogelijkheden van AI.

Programma

  • 13u00: Intro
  • 13u05: Is AI de nieuwe hype? (Stefaan Haspeslagh, VIVES)
  • 13u30: Innovatieve toepassingen van AI bij lokale industrie. (Alexander D’hoore, VIVES)
  • 13u50: break met bezoek aan FLAX house of AI
  • 14u20: How AI is Applied to Minimize Food Waste (Filotas Theodosiou, VIVES)
  • 14u35: AI & Taal - Anaïs Tack (KU Leuven Kulak, imec)
  • 15u00: AI en ethiek (Tomas Folens, VIVES)
  • 15u30: Verwacht einde

AI a new hype? - Stefaan Haspeslagh (VIVES)

Innovatieve toepassingen van AI bij lokale industrie. - Alexander D’hoore en Sille Van Landschoot (VIVES)

Binnen het VIVES IoT-lab zetten we in op het toepassen van AI en machine learning voor oplossen van industriele problemen. In deze presentatie geven we een kort overzicht van onze ervaring aan de hand van enkele projecten. Ontdek hoe AI de lokale bedrijven transformeert en inspireert tot nieuwe mogelijkheden.

Smart Meal Planning: How AI is Applied to Minimize Food Waste - Filotas Theodosiou (VIVES)

This talk introduces 'AI Smart Meal Planning,' our newly launched TETRA project aimed at reducing food waste in the region of Flanders. In collaboration with catering and ready-meal production partners, our objective is to apply state-of-the-art AI techniques to improve operational efficiencies and minimize surplus production. We will discuss what it takes to implement advanced AI techniques in practice, the challenges faced due to different maturity levels, and the path to successful collaboration between decision makers and AI models.

AI & Taal - Anaïs Tack (KU Leuven Kulak, imec)

Taalmodellen zoals ChatGPT zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Tijdens deze presentatie gaan we dieper in op de definitie van taalmodellen en grote taalmodellen, bespreken we hun toepassingen (analyse versus generatie) en werpen we een kritische blik op hoe we deze taalmodellen kunnen evalueren.

AI & Ethiek - Tomas Folens (VIVES)

Artificiële intelligentie (AI) heeft een boost gekregen in veel verschillende domeinen van de samenleving. AI staat dan ook centraal in heel wat gesprekken, die of de focus leggen op het positieve van de technologische vooruitgang, of net de gevaren van artificiële intelligentie benadrukken. We bewegen ons tussen hyperoptimisme en hyperpessimisme. Ethiek houdt het midden tussen beiden. In deze korte intro op ethiek en AI wordt aan de hand van een aantal stellingen aandacht besteed aan enkele van de belangrijkste ethische uitdagingen die AI met zich meebrengt.

Deel deze pagina

Events