Grenzeloze Logistiek
De grensregio in Vlaanderen-Nederland heeft het potentieel en de ambitie om uit te groeien tot de logistieke topregio van Europa. Het project “Grenzeloze Logistiek” had tot doel de logistieke sector in de grensregio op duurzame wijze te verstevigen door de samenwerking tussen de vele logistieke bedrijven te versterken. De grensregio wil zich verder ontwikkelen tot een duurzame draaischijf en gateway naar Europa. De nadruk moet dan liggen op het optimaliseren en verduurzamen van alle transportmiddelen, waarbij niet alleen het gebruik ervan, maar ook de innovatiekracht van de logistieke bedrijven zelf moet ondersteund worden.
Over ons
Via “Technologymapping” werd het innovatiepotentieel van de sector in kaart gebracht en kan men zo nog gerichter het efficiënt ruimtegebruik optimaliseren. Via een draaiboek werd de ontwikkeling van logistieke terreinen nagestreefd met oog voor o.a. ontsluiting, bedrijventerreinenmanagement en terreinontwikkeling. Maximalisering van duurzaamheid, efficiëntie, ruimtegebruik en technologische vernieuwing vormden de rode draad van dit project.
De demonstratieprojecten of impactprojecten hebben elk een hoeksteenfunctie en moeten op hun beurt inspirerend werken voor een grensregiogerichte aanpak. Het zijn projecten die een impact hebben door ofwel de grootte van hun potentieel of hun voorbeeldfunctie voor de grensregio en/of hun toonaangevende innovativiteit. Zo ontstond het Luchthavenhuis een gezamenlijk initiatief van Brussels Airport Company, POM Vlaams-Brabant, Voka Halle-Vilvoorde, VDAB, De Lijn Vlaams-Brabant, de Provincie Vlaams-Brabant en RESOC Halle-Vilvoorde. Andere voorbeelden zijn concrete cases rond het grensoverschrijdend bundelen van goederenstromen tussen beide Limburgen via de binnenvaart en enkele nieuwe toepassingen voor reststromen zoals bijvoorbeeld melkwei.