Aan het woord #2 Bart Bruneel
Interview met Bart Bruneel van de VDAB omtrent Magazijnhelden van Morgen
Interreg | 04/07/2025

Hoe zou u uw rol omschrijven binnen het project?
De rol van VDAB is sinds de projectaanmelding een tweetal keren gewijzigd. Origineel was VDAB de initiator van het projectidee waarrond een Vlaams-Nederlands partnerschap werd gevormd waarvan de meesten nog altijd volop geëngageerd zijn. Normaliter zou VDAB ook als projectverantwoordelijke bij de projectaanvraag van start gegaan zijn, maar intern moesten we op hetzelfde moment voor de rol van projectverantwoordelijke met dit project concurreren met enkele andere projecten waarvoor die rol ook aan VDAB zou toekomen. Daarin kon VDAB voor Magazijnhelden van Morgen wel projectpartner zijn, maar geen projectverantwoordelijke. Door de terugtrekking van de huidige projectverantwoordelijke en met een VDAB-interne gewijzigde context, keken alle partners in de VDAB-richting om die vacante rol van projectverantwoordelijke op te nemen en dit nemen we met veel engagement op.
Wat zijn de belangrijkste pijlers binnen dit project?
De belangrijkste pijlers in het project moeten soelaas bieden aan de probleemstelling die de grondslag van het project vormt. De vaststellingen aan beide kanten van de grens VL/NL zijn gelijklopend. Zowel Vlaanderen als Nederland ambiëren een logistieke topregio in Europa te zijn, maar de arbeidsmarktkrapte is een voorname oorzaak die deze ambitie parten speelt. Vanuit de vaststelling dat blue collars magazijnmedewerkers zelden (kunnen) participeren aan opleiding en vorming en dat er een bijzonder sterke ontwikkeling is op vlak van magazijn technologie en technieken zal het tekort aan competentie logistieke medewerkers zich nog scherper aftekenen. Daarom willen we met dit project goed begrijpen wat de huidige en toekomstige noden zijn bij de bedrijven die veel logistiek personeel tewerkstellen (werkpakket 3 onderzoekt dit) om hierop in te spelen met de ontwikkeling van een gereedschapskist met diverse leermiddelen die aan die noden tegemoet komen (werkpakket 4) waarbij alle tools en leermiddelen zowel tijdens de ontwikkeling en als eindproduct uitvoerig zullen uitgetest worden met werknemers van pilootbedrijven en toekomstige werknemers (leerlingen en werkzoekenden) zodat we evidence based state of the art leermateriaal kunnen aanbieden aan scholen, opleidingsactoren en bedrijven.
Wat is het beste inzicht uit het project tot nu toe?
Hetgeen ons telkens opvalt is dat bedrijven en onderwijs- en opleidingsactoren in de logistieke wereld nog altijd uit klassieke vaatjes tappen als het over rekrutering en opleiding gaat die weinig vernieuwend inspeelt op de veranderende verwachtingen ten gevolge van technologische disruptieve evoluties enerzijds en de veranderende verwachtingen en kenmerken van de nieuwe instromers uit onderwijs en arbeidsmarktwerking.
Wat verwacht u met het project te bereiken?
We rekenen erop dat we met dit project vernieuwend leermateriaal zullen ontwikkelen dat de brug slaat tussen beide verwachtingen sets, die van de bedrijven en die van de (toekomstige) werknemers dat in diverse settings wordt uitgetest en dat alle huidige drempels op dit vlak kan overstijgen
Heeft u al een idee welke kant de te ontwikkelen leermaterialen op kan gaan?
Belangrijk is dat die leermaterialen maatgericht kunnen aangewend worden en inspelen op de specifieke leernoden van de diversiteit in de beoogde doelgroepen. Daarom willen we voldoende immersive tech leermateriaal ontwikkelen waar de huidige zware leerdrempels rond anderstaligheid en andere kunnen overstegen worden.