Bezoek aan het havenhuis in Gent

Hey! Krusha en Klara hier opnieuw met een update van ons eerste bezoek van het nieuwe jaar! Het was een vrijdag de dertiende, maar wij hadden die dag geluk! We bezochten de North Sea Port expo in het havenhuis aan de Graslei, in hartje Gent.

Door Klara Boghaert en Krusha Mae Timmermans

Interreg | 16/01/2023

NSP 2

 

We werden enthousiast onthaald door een gids die ons meteen onderdompelde in de geschiedenis van dit prachtige gebouw. Hij vertelde ons dat de gevel laat gotisch is, in tegenstelling tot het interieur, dat neogotisch is, waardoor je zou denken dat het middeleeuws is

Sinds 2011 is North Sea Port de eigenaar van dit pand, dat vroeger het Gildehuis van de Vrije Schippers was. In 2019 opende de expo, die sindsdien van vrijdag tot zaterdag gratis te bezoeken is. Bovendien is ook de expo grensoverschrijdend: het is niet alleen te zien in Gent, maar ook in Terneuzen!

De expo toont de bedrijvigheid in de haven en het uitgestrekte gebied van Gent tot Vlissingen. Met een grote maquette wordt het hele havengebied van North Sea Port in kaart gebracht. Die komt tot leven door de iPads die verschillende perspectieven van de plattegrond tonen.

Op een ander scherm kregen we ook een overzicht van het logboek van de haven, waar we alle in- en uitvarende schepen van de haven konden lokaliseren. In een andere ruimte krijg je live beelden van de haven te zien. Op die manier hebben we dus een beter beeld gekregen van wat er zoal allemaal gebeurt in deze haven, die de jongste haven van Europa is.

Zo hebben we ook een voorproefje gehad van ons bezoek aan de haven zelf, waar we de projectverantwoordelijke van North Sea Port Talent, Elle De Kuyper, binnenkort zullen interviewen. Dus tot dan!

Deel deze pagina