Informatiewandeling De Groote Meer een succes
Op vrijdag 31 januari organiseerde de gemeente Valkenswaard een informatiewandeling over het herstel van De Groote Meer, een voormalig ven ten noorden van Valkenswaard. Het ven maakte oorspronkelijk deel uit van een aaneengesloten natuurgebied met bos en heide, waarin meerdere vennen met elkaar verbonden waren. Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente gaven uitleg over het herstel en de natuurontwikkeling in het gebied.
Weerbaar Dommelland | 11/02/2025
![1000000989](/uploads/resized/projectdownloads/444888/1000000989_8d876fecfffe379ede89e152a38db7ad.jpg)
Herstel van De Groote Meer
Een twintigtal geïnteresseerden zakten op vrijdag 31 januari af naar de informatiewandeling De Groote Meer. De afgelopen jaren is het ven steeds meer drooggevallen en begroeid. Ook is er een dikke sliblaag ontstaan op de bodem van het ven. Deze sliblaag is voedingsrijk, waardoor bepaalde plantensoorten gaan overheersen en andere soorten geen kans hebben om te groeien. Gemeente Valkenswaard wil het ven ontwikkelen zodat de biodiversiteit bevorderd wordt en de natuur behouden blijft. Het beoogde herstel zal ook bijdragen aan de opgave om extreme neerslag te kunnen opvangen.
Voorbereiding en lopende onderzoeken
Gemeente Valkenswaard is momenteel gestart met verkennende onderzoeken en kijkt naar de huidige samenstelling van de bodem, de hoeveelheid slib en de kwaliteit van het slib. Dat onderzoek is nodig om te bepalen of het slib moet worden afgevoerd of kan worden hergebruikt binnen de gemeente. Daarnaast is er een eco-scan uitgevoerd om te onderzoeken of er plant- en diersoorten voorkomen waar rekening mee moet gehouden worden. Die onderzoeken wezen uit dat er geen belemmeringen waren voor de uitvoering van het project. Een derde onderzoek is momenteel lopende om een locatie voor het verwerken van het niet-vervuilde slib te bepalen.
Toekomstige stappen
De verwachting is dat gemeente Valkenswaard in het najaar van 2025 kan starten met de uitvoeringswerkzaamheden. In februari wordt alvast gestart met het opschonen van de oevers. Dit betekent dat enkele planten worden weggehaald om ruimte te bieden aan andere plantsoorten om zo de biodiversiteit te vergroten.