Interreg achter de schermen: Ellen

Wie Interreg zegt, zegt ook subsidies. En subsidies vereisen uiteraard een nauwgezet beheer. Om ervoor te zorgen dat alle centen op de juiste plek terechtkomen, kan Interreg Vlaanderen-Nederland rekenen op haar financiële cel. Met de zomervakantie voor de deur, leg ik de coördinator van de financiële cel, Ellen Vanbecelaere, nog even het vuur aan de schenen.

Door Tine Vochten

Interreg | 29/06/2022

Foto van collega Ellen Vanbecelaere

 

Dag Ellen, wat houdt jouw job juist in?

Mijn taak is tweeledig. Enerzijds stuur ik een team van financieel adviseurs en een controller aan. Zij begeleiden projecten met financiële vragen rond bijvoorbeeld aanbestedingen en inkomsten. Voor dit team ben ik coach en aanspreekpunt. Anderzijds ondersteun ik het programma en de managementautoriteit door ervoor te zorgen dat voldoende financiële voortgang wordt gemaakt, dat kosten correct en op tijd bij Europa worden ingediend zodat we zelf geld kunnen ontvangen om projecten uit te betalen en door jaarlijks correcte rekeningen in te dienen.

Flankerend ben ik ook mee verantwoordelijk voor het e-loket waarin projecten werken en stuur ik ook de externe accountant aan die alle kosten nakijkt in eerstelijnscontrole.

Hoe ben je bij Interreg terecht gekomen?

Hiervoor werkte ik een zestal jaar bij Stad Antwerpen. Ik ben daar als jurist begonnen, maar stuurde al vrij snel een team aan. Dit beviel me, dus ik ben een managementopleiding gaan volgen. Toen die afgerond was, was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik zag een vacature bij Interreg Vlaanderen-Nederland die me aansprak, maar ik kreeg de job niet. Een paar maanden later kreeg ik een telefoontje met de suggestie om te solliciteren voor de functie van coördinator, wat ik gedaan heb en met succes. Tot dan had ik vooral ervaring opgedaan in het kader van lokale besturen en openbare orde, dus de thema's waarrond ik nu werk zijn helemaal anders, maar ik heb veel vertrouwen gekregen om mij hierin in te werken.

Waar kijk jij naar uit in de nieuwe programmaperiode? Moeten projecten ingrijpende financiële veranderingen verwachten?

Het was heel interessant om van in het begin mee aan tafel te zitten en mee te kunnen nadenken over onze processen en hoe deze zo klantvriendelijk en effectief mogelijk opgezet kunnen worden. Op financieel vlak zijn er veelbelovende plannen. We zetten nog meer in op vereenvoudigde kostenopties zoals forfaits, een performanter e-loket dat partners ondersteunt bij bijvoorbeeld het declareren van kosten en goede feedback.

Een nieuwigheid is ook voorfinanciering. Daarmee hopen we partners goed uit de startblokken te helpen zodat ze meer kunnen focussen op de uitvoering van hun project. Deze voorfinanciering komt uit onze eigen programmamiddelen, die beperkt zijn. Het is dus afwachten hoeveel interesse erin zal zijn. Moest deze groter zijn dan ons aanbod, dan zullen we voorrang geven aan het MKB/KMO’s.

Het thema van deze nieuwsbrief is arbeidsmarkt en ik hoorde dat er ook bij de financiële cel nieuwe vacatures aankomen. Kan je hier al iets over vertellen?

Deze zomer gaan we op zoek naar zeker 2 nieuwe financieel adviseurs. We zijn op zoek naar mensen die gepassioneerd zijn door het Europese verhaal en die projecten willen ondersteunen in hun uitvoering, op vlak van budgetten, financiering en het vlot laten doorstromen van kosten. We hopen op veel interesse, ook vanuit Nederland, zodat we in ons team alle perspectieven aan bod kunnen laten komen. Voor de geïnteresseerde lezers: de vacature zal eind juli gepubliceerd worden dus houd zeker onze website in de gaten!

Waar vinden we je als je niet aan het werk bent?

Ik doe al eens aan yoga. Verder geniet ik, zeker sinds de pandemie, van tuinieren. Ik heb een redelijk uitgebreide moestuin. Ik speel ook graag muziek, voornamelijk piano. Mijn zoontje speelt sinds dit jaar ook piano en mijn dochtertje begint volgend jaar aan cello, dat kan dus nog leuk worden. Tijdens de coronajaren heb ik ook werk gemaakt van iets wat al lang op mijn lijstje stond en ben ik beginnen schaken.

Met de zomervakantie voor de deur: wat zijn jouw plannen?

We hebben een paar jaar geleden een perfect vakantiehuisje in Bretagne gevonden waar we ook nu weer naartoe trekken. Het is eigendom van een Nederlands echtpaar dat een aantal huisjes op ecologische manier gerenoveerd heeft en zo circulair mogelijk probeert te leven. Het is de eerste keer dat we met de elektrische wagen zullen reizen, dus ik ervaar wel een milde vorm van laadstress. Desndanks kijken we er enorm naar uit.

Deel deze pagina