Kick-off Weerbaar Dommelland

Bij dit evenement op 20 juni werd feestelijk stil gestaan bij Weerbaar Dommelland dat in maart officieel van start is gegaan. Naast de projectpartners waren geïnteresseerde omwonenden van stroomgebied de Dommel aanwezig, enkele bestuurders vanuit de verschillende betrokken gemeenten en de provincie Noord-Brabant.

Door Esli Severijn

Interreg | 26/06/2024

presentatie

 

In de ochtend worden we meegenomen door de werkpakkettentrekkers van het consortium van Weerbaar Dommelland over welk scala van ingrepen zullen plaatsvinden om het stroomgebied van de Warmbeek-Tongelreep en de Dommel robuuster te maken. De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met overstromingen, droogte en hitte en er wordt toegelicht hoe een rivier als de Dommel daarop op voorbereid kan worden.

Daarnaast bevraagt moderator Stevie Swenne de bestuurders over hun visie op het Interreg project en wanneer deze geslaagd is. Hierop wordt geantwoord:

Het project is geslaagd als wij in 2027 zeggen dat wij niet klaar zijn, maar net begonnen.

 

Als symbolische onderstreping van deze uitspraak is eerder op de dag al aan elk van de bestuurders een puzzelstuk meegegeven. Bedoeling is dat ten einde van het project, over 3 jaar, deze puzzelstukken weer samen worden gebracht. In de tussentijd liggen de stukken als reminder bij de ontvangers thuis, we hebben tenslotte iedereens bijdrage nodig als stukje van het geheel om Weerbaar Dommelland tot een goed einde te brengen.

Wij eindigen de dag met een kleine excursie langs de projectingrepen die vanuit de gemeente Pelt zullen plaatsvinden om de plaats hittebestendiger te maken en meer ruimte te geven aan de rivier de Dommel.

Deel deze pagina