Multi-actortraject uitgelicht: ADL in VR
In april 2024 is het ontwikkelen van een VR-omgeving voor het trainen van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) gestart. Zorgband Leie & Schelde, Toster Software en EldersVR zijn de eerste partijen die na een verandering in de wetgeving aan de slag gaan met het ontwikkelen van een ADL-training middels VR. CVO Groeipunt wordt geraadpleegd om de VR-training vanuit didactisch oogpunt te verbinden aan het huidig trainingsaanbod.
CrossCare 2.0 | 31/12/2024
Via dit multi-actortraject zetten we in op een toekomstbestendig opleidingsprogramma voor niet-zorgmedewerkers. Het stelt zorgverleners in staat om realistische scenario’s te oefenen en vaardigheden te trainen. Daarnaast kan er ook gefocust worden op ‘Soft skills’, waarbij men via interactieve VR trainingssessies beslissingen leert nemen in specifieke situaties met cliënten. Op deze manier willen we niet-zorgmedewerkers ad hoc kunnen verwelkomen in de zorg, met een aangepaste training op maat op de werkvloer, op het moment dat het voor de cursist past.
Het traject kan rekenen op financiële steun vanuit het CrossCare Innovatiefonds. Daarnaast ondersteunt HZ University of Applied Sciences inhoudelijk via de proeftuinwerking. Zij organiseren o.a. co-creatiesessies met potentiële gebruikers en onderzoeken hoe de VR-training ook bij andere zorgorganisaties kan landen.
Op dit moment is het eerste trainingsscenario in ontwikkeling: ‘Bad in bed’. Er werd ook een eerste co-creatie sessie georganiseerd om de randvoorwaarden voor succesvolle implementatie van VR in kaart te brengen. In de komende maanden zullen er meer scenario’s worden ontwikkeld en zullen deze bijgesteld worden op basis van de ervaringen van de eerste gebruikers.
Het eindresultaat van dit project is een gevarieerde VR-training voor ADL. Deze veilige leeromgeving zal een voorbeeld zijn voor andere zorgorganisaties in Vlaanderen en Nederland. Inzichten uit het onderzoek kunnen gebruikt worden om VR ook bij andere zorgorganisaties in te bedden.