Sfeerimpressie Startcongres Energie(k) Onderwijs

Meer vakbekwaam personeel opleiden voor de energietransitie. Dat was het gemeenschappelijke doel van alle projectpartners en deelnemers tijdens het startcongres Energie(k) Onderwijs. Want de energietransitie ligt niet in de toekomst, deze is nu al in volle gang. Het was een leerzame, inspirerende en energieke dag! 

Energie(k) Onderwijs | 29/11/2023

Groepsfoto

 

Wil je nog even nagenieten van het startcongres Energie(k) Onderwijs, bekijk hier dan de sfeerimpressie.

Getekend Verslag

De live tekenaars van Getekend Verslag maakten een prachtig metersbreed kunstwerk in woord en beeld. Zoom in en ontdek jouw inbreng, feedback of ideeën!

Energiekonderwijs getekendverslag hoge resolutie

Aftermovie

Videomaker Ilse van Loon maakte een aftermovie van het startcongres met de hoogtepunten van de dag.

Keynote "Mind the gap: van competentienoden naar opleidingen

Een goede aansluiting tussen opleidingen en noden van de markt is essentieel om de snel veranderende technologie in het kader van de energietransitie op te vangen. Wat is die energietransitie en welke noden zijn er juist? Twee Vlaamse competentieprognoses vormen de basis voor een grensoverschrijdende afstemming tussen industrienoden en opleidingsaanbod.

We leerden van Frederik Loeckx, managing director van de Vlaamse speerpuntsector Flux 50, o.a. dat omscholen veel lastiger is dan de 1e keer opleiden. We moeten ervoor zorgen dat scholieren en studenten direct essentiële competenties meekrijgen voor een brede kijk op de zaak. De rest leren ze later.

SMC00269

Keynote "de grootste transitie start in het onderwijs"

De technische arbeidsmarkt en het onderwijs staan onder druk. Voor de energietransitie zijn nog eens 100.000 extra vakmensen nodig. De grootste transitie hebben we dus te maken in het onderwijs. Als het niet lukt om nieuw talent en/of zij-instroom voor het vak te enthousiasmeren, eindigt ook de transitie. Wat zijn de oplossingen in een totaal overhitte arbeidsmarkt en vastgelopen onderwijsysteem? Hoe kunnen we belangrijke patronen doorbreken, en misschien wel belangrijker: wat kun jij er zelf aan bijdragen?

We leerden van Ben Snoeijs, Techniekmaker, o.a. dat er geen quick fix bestaat. De echte transitie start in het onderwijs en daar worden nog te vaak de verkeerde accenten gelegd. We moeten meer doen en minder praten.

DSC08791

Keynote "Energie(k) Onderwijs vereist Energie(k) Onderzoek

Onderwijsorganisaties in Nederland zitten momenteel in een transitie naar kennisinstelling. HBO-instellingen zijn vijftien jaar geleden gestart met het vormen van lectoraten om nieuwe kennis te ontwikkelen op maatschappelijk relevante thema’s. Via practoraten krijgt ook het MBO een praktijkgerichte onderzoekscomponent. Dit alles heeft een tweeledig doel: Om bedrijven en organisaties te helpen om theoretische concepten in de praktijk te brengen en om studenten in de opleiding de meest actuele ontwikkelingen en inzichten mee te geven.

We leerden van Jack Doomernik, lector Smart Energy bij MNEXT Avans Hogeschool, dat de energietransitie niet zonder praktijkgericht onderzoek kan. Een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs, overheid en studenten is cruciaal voor succes.

SMC00476

3 Interactieve expert & feedbacksessies

Via de interactieve sessies kregen de deelnemers de kans om mee prioriteiten te bepalen voor de ontwikkeling van nieuwe leerinhouden en -middelen. Tijdens deze expert- en feedbacksessies presenteerden het partnerschap – per toepassingsgebied van de energietransitie – hun analyses en roadmap die richting geven aan de co-creatie van leermiddelen in het project. De toepassingsgebieden waren:

1. Gebouwde Omgeving (energie-efficiënte bouw & installatietechniek)

2. Energie-intensieve industrie (chemie, primaire metalen, kunststoffen)

3. Energiesector (productie, distributie, opslag van elektriciteit en warmte)

Naamloos 39
Naamloos 40
Naamloos 41

ProjectPartnerPlein

Op het ProjectPartnerPlein konden de projectpartners en deelnemers met elkaar kennismaken, netwerken en waardevolle feedback en input verzamelen. Alle projectpartners hadden een voorwerp bij zich dat een impactvolle actie / campagne rond promo en instroom Techniek of STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) representeert.

Naamloos 43
Naamloos 42

Deel deze pagina