Slim en spelenderwijs revalideren

Iedereen die ooit al eens oefeningen van een fysiotherapeut kreeg voorgeschreven, weet dat het niet evident is om deze thuis consistent te blijven uitvoeren én op dezelfde manier zoals ze door de specialist werden uitgelegd. Het Nederlandse Embedded Fitness en Vlaamse Gymna International schakelen in hun CrossRoads-project gamification in om de therapietrouw te verbeteren en de gezondheidszorg betaalbaar houden.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 24/09/2024

SmartClips van Embedded Fitness

Lage therapietrouwheid

Jaarlijks zijn er zo’n 46 miljoen fysiotherapiebehandelingen in Nederland en België. Het herstelproces verloopt echter trager dan optimaal omdat ongeveer 55% van de patiënten er niet in slaagt om de voorgeschreven oefeningen thuis correct en voldoende uit te voeren. Dat leidt tot vermijdbare zorgkosten, die 8% van de totale fysiotherapiekosten bedragen. Met een forse toename van mensen met artrose, Parkinson en niet-aangeboren hersenaandoeningen, is de nood aan oplossingen hoog om de zorg beheersbaar en betaalbaar te houden.

Embedded Fitness is een Sportinnovator Centrum dat interactieve bewegingsconcepten ontwikkelt om mensen op een leuke manier uitdagen te bewegen. Gymna International is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige revalidatieoplossingen. De twee bedrijven leggen hun innovatieve producten samen om de fysiotherapiezorg te digitaliseren en verbeteren.

Spelenderwijs bewegen

Carla Scholten, Embedded Fitness: “Onderzoek toont aan dat gamification een waardevolle tool is om revalidatie thuis te bevorderen en therapietrouw te verbeteren. Het maakt oefenen leuker en motiverender en helpt om de activiteiten beter uit te voeren. In dit CrossRoads-project digitaliseren we de W-Move van Gymna en integreren we onze SmartClips.”

“De W-Move is een hydraulisch trainingsconcept van Gymna dat fysiotherapie en revalidatie ondersteunt door gepersonaliseerde en gedoseerde weerstand te bieden tijdens oefeningen. Onze SmartClips zijn kleine, draagbare sensoren die bewegingstracking en gamification mogelijk maken voor een breed scala aan therapeutische oefeningen en trainingen. Door de SmartClips sensoren te koppelen aan de W-Move kunnen we real-time bewegingsdata verzamelen tijdens het gebruik, waardoor monitoring en aanpassing van de training mogelijk is. Het vermogen om gedetailleerde gegevens over patiënten op te slaan en hun voortgang in de tijd te meten, is cruciaal voor het bieden van effectieve zorg.”

W-Move toestel van Gymna en SmartClips van Embedded Fitness

Impact

Jochen Jaspers, Gymna International: “Onze focus ligt op het bevorderen van preventie, participatie en efficiëntie binnen de gezondheidszorg, waarbij technologieën worden ingezet om een hogere kwaliteit en efficiëntie te bereiken, hierdoor de werkdruk op zorgprofessionals te verlichten en de patiënten tevredenheid te verhogen.. Door innovatieve oplossingen te ontwikkelen, kunnen we niet alleen de kwaliteit van zorg verbeteren, maar ook de zorgkosten beteugelen.”

“Binnen dit project zoomen we specifiek in op ouderen met heup- of knieoperaties als doelgroep voor het testen en onderzoek, maar het is de bedoeling dat we onze ‘W-Move-Smart’ op termijn met andere digitale gezondheidsplatformen en wearables koppelen. Zo wordt het systeem uitbreidbaar en schaalbaar voor diverse zorgverleners en patiënten.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.999,99 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Gymna International en Embedded Fitness
  • Provincies: Limburg (BE) en Noord-Brabant
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina