Sneltest voor behandeling op maat

Niet iedereen reageert hetzelfde op medicijnen: bij de ene heeft het veel effect, bij de ander minder. De ene persoon krijgt bijwerkingen, de andere niet. Je DNA speelt daarin een rol. Toch wordt er nog vaak geen onderscheid gemaakt tussen patiënten en krijgt elke patiënt dezelfde behandeling. Het Nederlandse mkb Tuatara Diagnostics en de Vlaamse kmo Antleron willen daar verandering in brengen met een sneltest die DNA-mutaties detecteert. De uitslag helpt de zorgverlener om sneller de juiste therapie en behandeling op maat voor te schrijven.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 04/03/2024

DNA string

Zorguitdagingen aanpakken

De startup Tuatara Diagnostics (TuataraDx) is gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van moleculaire diagnostische technologieën voor zowel de veterinaire als humane markt. Antleron is een R&D bedrijf dat op laboschaal oplossingen bedenkt en ontwikkelt voor life science toepassingen, met een focus op gepersonaliseerde en digitale maakbaarheid. Via dit samenwerkingsproject willen de twee bedrijven een innovatief antwoord bieden op verschillende uitdagingen in de gezondheidssector, zoals late diagnoses of ineffectieve behandelingen.

Betere diagnose en behandeling

Gijs Dingemans (TuataraDx): “Gepersonaliseerde geneeskunde biedt veel kansen om patiënten beter te diagnosticeren en gerichter te behandelen. In dit ‘PoN-DX (Point-of-Need-Diagnostics) project’ ontwikkelen we een diagnostische sneltest die een zorgverlener of arts op locatie kan gebruiken om snel mutaties in het DNA aan te tonen en vervolgens een aangepaste behandeling voor te schrijven.”

“TuataraDx beschikt over een innovatieve technologie om snel DNA te detecteren in verschillende typen stalen en afwijkingen in kaart te brengen. Deze technologie wordt gecombineerd met de expertise van Antleron om een 3D-geprinte, microfluïdische testkaart en een bijhorend detectieplatform te ontwikkelen.”

“Er is een hoge mate van synergie tussen de projectpartners omdat we beiden de ambitie hebben om innovatieve life science oplossingen aan te bieden voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Dit project stelt ons in een staat om tot een proof-of-concept te komen waardoor onze bedrijven verder kunnen groeien en bijdragen aan de toekomst van de gezondheidszorg.”

Impact

Gijs: “Door sneltesten op locatie uit te voeren, worden minder mensen doorverwezen naar het ziekenhuis, worden ze sneller en beter gediagnostiseerd en gerichter behandeld waardoor ze sneller genezen en minder kans op bijwerkingen hebben. Dit project levert dan ook een belangrijke bijdrage aan een duurzame en betaalbare zorg en aan de gezondheid van mensen.”

Info

  • Projectpartners: Antleron en Tuatara Diagnostics
  • Provincies: Vlaams-Brabant en Noord-Brabant
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina