Terugblik op CrossRoads: BeWell Innovations

Joris Wille, founder van de Vlaamse kmo BeWell Innovations blikt terug op de samenwerking met het Nederlandse mkb 2M Engineering. Samen voltooiden ze twee CrossRoads2-projecten.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 26/03/2024

De zelftestkiosk van BeWell Innovations

 

De Vlaamse kmo BeWell Innovations ontwikkelt medische toestellen en softwaresystemen die de uitwisseling van medische gegevens vergemakkelijkt. Een van hun oplossingen is een zelftestkiosk waarmee patiënten zelfstandig vitale parameters – zoals bloeddruk, gewicht, zuurstofsaturatie – meten voor ze bij een arts in het ziekenhuis langsgaan. Om die metingen uit te breiden, werkten ze samen met de Nederlandse mkb 2M Engineering uit Valkenswaard. Via CrossRoads ontvingen ze subsidie voor hun innovaties.

Joris Wille, de founder van BeWell Innovations blikt terug op hun samenwerking met de Nederlandse mkb 2M Engineering:

“Vanuit de ziekenhuizen kregen we de vraag om onze zelftestkiosk uit te breiden met een temperatuurmeter. Een belangrijke vereiste was dat de meting contactloos gebeurde en - onafhankelijk van de buitentemperatuur - een correcte, stabiele lichaamstemperatuur registreerde. In Vlaanderen vonden we hiervoor geen geëigende samenwerkingspartner. Na een gesprek met VLAIO bedrijfsadviseur Yves Ozog kwamen we bij CrossRoads uit, met als tip om eens over de grens te zoeken naar de nodige expertise. Een interessante piste want zo vonden we 2M Engineering, een bedrijf dat medische en industriële sensoroplossingen op de markt brengt.”

“Samen met 2M slaagden we erin om een contactloze temperatuursensor te integreren in onze kiosk die enige tijd later tijdens de covidpandemie uiterst relevant bleek. Via een tweede CrossRoads project hebben we onze kiosk verder uitgebreid met een lengtemeter. Niet gemakkelijk, maar met drie sensoren zijn we nu in staat de hellingsgraad van de patiënt te meten om op basis daarvan zijn lengte vast te stellen.”

“Via deze samenwerkingsprojecten heeft onze kiosk een mooie push naar de markt gekend en wordt hij nu gebruikt in Belgische én Nederlandse ziekenhuizen. Voor de medische sector kent elk land een eigen wetgeving waardoor je best met lokale spelers samenwerkt om toegang te krijgen tot die buitenlandse markt. Via CrossRoads openden we een nieuw netwerk en vonden zo een verdeler in Nederland, HQ HealthCare. Dat is finaal zelfs belangrijker dan de financiële steun die we ontvingen.”

“Voor ondernemers die willen deelnemen aan CrossRoads heb ik nog volgende tips: maak op voorhand goede afspraken en waak erover dat de IP-rechten van in het begin gedetailleerd vastliggen. Het grensoverschrijdende aspect maakt dit eens zo belangrijk. En besef dat een project ook geld en tijd kost. Zorg voor een goede projectopvolging en vertrek vanuit een bestaand project of idee waarvoor de subsidie een mooie extra is.”

Wil je net als Bewell Innovations grensoverschrijdend samenwerken en innoveren rond het thema gezondheid?

Dan geeft CrossRoads Vlaanderen-Nederland jouw partnerschap graag een boost!

In elke provincie staan adviseurs klaar om je in contact te brengen met mogelijke samenwerkingspartners en je te begeleiden naar een subsidieaanvraag.

Vraag jouw CrossRoads subsidie aan tussen 1 maart en 26 april 2024.

Deel deze pagina