Terugblik op CrossRoads: Rubia 100% Natural Colours

In 2020 rondde het Nederlandse mkb Rubia 100% Natural Colours hun CrossRoads2-project af met de Vlaamse kmo Van Riel. Managing director Rudolph De Jong blikt terug op hun samenwerkingsproject.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 22/02/2024

Textiel

Industrieel verven met natuurlijke kleurstoffen

Rubia 100% Natural Colours produceert natuurlijke kleurstoffen uit hernieuwbare, natuurlijke bronnen om zo het gebruik van synthetische verf uit te doven en de textielindustrie te verduurzamen. Het Vlaamse Van Riel uit Temse hielp hen het verfproces te optimaliseren om het gebruik van natuurlijke verf concurrentieel te maken.

Rudolph De Jong van Rubia blikt terug op dit samenwerkingsproject met Van Riel:

“Het verfproces met synthetische kleurstoffen duurt gemiddeld een uur. Met onze natuurlijke verfstoffen duurde dat echter 3,5 uur. Economisch dus niet interessant voor verffabrikanten. Dankzij dit CrossRoads project hebben we behoorlijke stappen vooruit gezet en de duurtijd met meer dan de helft gereduceerd. Ook de recepturen zijn aangepast zodat we effectiever en efficiënter verven in tijd en gebruik. De verf hecht nu beter aan de substraten waarbij licht-, kleur-, was- en wrijfechtheden verbeterd zijn. We hebben veel geleerd uit dit project en bouwen hier nu op voort met meer nadruk op industriële toepassingen en opschaling.”

“De subsidie droeg niet alleen bij aan de verduurzaming van de textiel- en verfindustrie, maar bracht ook een duurzame samenwerking tot stand. De samenwerking met Van Riel verliep heel goed en dit project heeft deze alleen maar verder geïntensifieerd.”

“Ik zie echt veel waarde in die samenwerking, zeker op het vlak van kennisuitwisseling en netwerk. Vlaanderen en Nederland hebben elk hun expertises en het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken. Via dit project heb ik bovendien nieuwe partners ontmoet in Vlaanderen waar we nu hecht mee samenwerken. Het is zelfs zo dat we nu meer partners in België hebben dan in Nederland.”

Lees hier meer over het CrossRoads-project van Rubia en Van Riel.

Deel deze pagina