Virtuele leeromgeving voor verpleegkundigen

Hoe leer je de gepaste pediatrische zorg te verlenen zonder de betrokkenheid van echte patiënten? Virtual Reality en Mixed Reality (samen ‘XR’) bieden hier een oplossing. Met hun ervaring in de gezondheidszorg én in VR-toepassingen, ontwikkelen het Vlaamse OneBonsai en Nederlandse SyncVR via een CrossRoads-project een opleidingspakket dat realistische situaties als geen ander benadert.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 08/10/2024

Paedriatic pro

Leren zonder proefpersonen

Het tekort aan gespecialiseerd verplegend personeel is een van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Bijkomend zijn opleidingen zelden mogelijk met behulp van echte patiënten. Realistische situaties simuleren met acteurs is een alternatief, maar blijkt in de praktijk niet altijd even effectief te zijn. Het Vlaamse OneBonsai en Nederlandse SyncVR Medical willen deze uitdagingen aanpakken door hun expertise in de gezondheidssector en VR-technologie samen te leggen.

OneBonsai ontwikkelt XR-oplossingen voor zorgprofessionals en ziekenhuizen en beschikt over een eigen Virtueel Trainingplatform met verschillende medische, VR trainingsmodules. SyncVR Medical is een XR platform voor de Europese zorgsector en is expert in de ontwikkeling en implementatie van XR-toepassingen die gericht zijn op zowel patiëntenzorg als educatie van zorgpersoneel.

Virtueel leren

Evarest Schoofs, CEO en co-founder OneBonsai: “Via deze samenwerking zetten we de eerste stappen naar een gestandaardiseerde opleiding voor pediatrische zorg met behulp van virtual reality. Door het gebruik van VR-technologie kunnen we complexe klinische scenario's nabootsen en medische procedures inoefenen zonder risico voor echte patiënten. Tegelijkertijd bouwen we via dit project aan een uniforme leerervaring die de variabiliteit in klinische vaardigheden bij starters vermindert.”

“Onze focus ligt op de ontwikkeling van de XR-toepassing, terwijl SyncVR’s praktische kennis van kinderafdelingen en expertise in pediatrische zorgprocedures essentieel is voor het waarborgen van de medische nauwkeurigheid en relevantie van de educatieve content. Door samen te werken met ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, creëren we een synergie tussen de gezondheidszorgpraktijk en onderwijs, waarbij direct feedback vanuit de praktijk de ontwikkeling en aanpassing van het curriculum stuurt.”

Impact

Floris van der Breggen, oprichter SyncVR Medical: “Rekening houdend met het groeiende probleem van educatie van zorgpersoneel, zal dit project een enorme impact hebben. Het personeelstekort en de toenemende tijdsdruk gaan ten koste van patiënten en verhogen de nood aan innovatieve opleidingsmethoden. De implementatie zal niet alleen de kwaliteit van de zorg verbeteren maar ook leiden tot betere klinische uitkomsten voor pediatrische patiënten.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 221.348,16 euro EFRO steun
  • Projectpartners: OneBonsai en SyncVR Medical
  • Provincies: Vlaams-Brabant en Zuid-Holland
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina