Wereldotterdag: Samen voor een schone toekomst voor de otter

Afgelopen woensdag was het Wereldotterdag, een perfecte gelegenheid om aandacht te vragen voor deze leuke dieren. Vandaag bezocht ik samen met projectadviseur Kathleen, het Interregproject "Otters over de Grens", dat een persmoment organiseerde om uit te leggen hoe we de otter terug naar Vlaanderen en Zuid-Nederland kunnen krijgen. Eén belangrijk aspect van dit project is het zorgen voor schoon water, en daarbij kunnen basisschoolkinderen een belangrijke rol spelen.

Interreg | 31/05/2024

Ottersoverdegrens2

De terugkeer van de otter

"Otter over de Grens" streeft naar de terugkeer van de otter in de grensregio en tot een duurzame populatiegroottete komen . Door vervuiling en habitatverlies is de otter langzaam uit Nederland en België verdwenen. Gelukkig is de otter bezig aan een voorzichtige comeback, en het project helpt daarbij door de leefomgeving van de otter in Vlaanderen en Nederland met elkaar te verbinden, wegoversteekpunten veiliger te maken en de waterkwaliteit te verbeteren. Zo kunnen otters zich vrij bewegen tussen Nederland en Vlaanderen. Het project telt maar liefst 16 partners in Nederland en Vlaanderen die gezamenlijk werken aan het herstel van de otterpopulatie.

Ter ere van de otter organiseerde dit project daarom op Wereldotterdag een persmoment, waar het WWF allerlei interessante weetjes vertelde over de otter. Zo zijn otters hele schuwe dieren, leven ze vaak solitair en hebben ze een heel groot territorium nodig. Via dit soort acties probeert de organisatie niet alleen de otter terug te krijgen in de lage landen, maar ook in de harten van de mensen.

Ottersoverdegrens2

Start van de scholenactie

Woensdag markeerde ook de start van een scholenwedstrijd gericht op zwerfvuil opruimen om de leefomgeving van de otter te verbeteren. Leerlingen van verschillende basisscholen zetten zich in om het bos schoon te maken. Gewapend met emmers en prikstokken ruimden ze blikjes, flesjes en ander afval op. En dit was slechts het begin! Tussen oktober en december van dit jaar kunnen scholen deelnemen aan een competitie waarbij ze door afval te rapen een concert van Radio Oorwoud kunnen winnen. Geïnteresseerde scholen kunnen zich inschrijven via de website van WWF: https://wwf.be/.../help-de-otter-win-een-radio-oorwoud.

Een leerzame en inspirerende dag

Al met al was het een zeer leuke en leerzame ochtend. Hoewel we geen otter hebben gezien, was de ervaring inspirerend en motiverend voor zowel de kinderen als de volwassenen. Het enthousiasme van de leerlingen en de inspanningen van het projectteam laten zien dat we samen een verschil kunnen maken voor de otter en zijn leefomgeving. Laten we blijven werken aan een schonere en veiligere wereld voor deze leuke dieren!

Deel deze pagina