Otter over de grens
De otter is terug! Een grensverleggend avontuur voor een gezonder milieu en een levendige natuur.
Realisatie natte natuur
Wat heeft een otter nodig?
De otter heeft uitgestrekte leefgebieden nodig, zoals moerassen, plassen, meren en natte graslanden, verbonden door veilige schuilplaatsen langs oevers. Om een gezonde otterpopulatie te realiseren, werken we aan het herstellen en uitbreiden van deze leefgebieden in de grensregio tussen Nederland en Vlaanderen.
Een mannelijke otter heeft maar liefst 20 tot 40 kilometer oeverlengte nodig, of enkele tientallen vierkante kilometers moerasgebied. In ons project richten we ons op het creëren van een mozaïek van geschikte biotopen waarin otters kunnen bewegen en leven. Dit doen we door de versnipperde natuurgebieden te verbinden met nieuwe micro rustplaatsen en foerageerzones langs waterlopen.
Herstel en aankoop van natte natuur
We kopen en herstellen natte graslanden, moerasnatuur, doorstroommoerassen, open wateren en natte bossen. Dit bevordert de migratiemogelijkheden voor otters en verbetert de verbinding tussen geschikte leefgebieden.
Specifieke Projecten:
- Aankoop in Kempen-Broek:Â In samenwerking met ARK verwerven we 5 hectare landbouwgrond op de grens van Weert en Bocholt/Bree. Deze gronden worden omgezet in natte natuur, wat helpt bij het herstellen van het hydrologische systeem en het verminderen van mest- en pesticidenafvoer.
- Herstel in Stamprooierbroek:Â Limburgs Landschap werkt aan het realiseren van 8 hectare open natte natuur door wilgenstruweel te verwijderen en grachten te herprofileren. Dit maakt deel uit van een groter plan om het stroomgebied van de Abeek en de Lossing te vernatten.
- Verbinden van habitats in Polsmeerssloot: In Oost-Vlaanderen verbinden we twee kerngebieden (Kalkense Meersen en Nieuwdonk/Donkmeer) door het creëren van geschikt otterhabitat langs de Polsmeerssloot.
- Herstel in Bornem:Â In de Scheldevallei, gemeente Bornem, wordt een voormalig jeugdverblijf omgezet in een complex van natte ruigtes, elzenbroekbos en rietmoeras.
- Natuurontwikkeling in Markdal: Waterschap Brabantse Delta werkt aan het creëren van natuurvriendelijke oevers en het herstellen van een meander en moerasgebied in het Markdal.
- Otterhabitat in Breda:Â De gemeente Breda legt een "natuurfabriek" aan in Seeligpark, een afgesloten gebied voor otters met aansluitende foerageergebieden en otterboulevards.
Klimaat en biodiversiteit
Meer natte natuur is niet alleen goed voor de otter, maar helpt ook in de strijd tegen klimaatverandering door wateropslag en koolstofvastlegging. Bovendien biedt het leefgebied voor 40% van alle diersoorten, wat de biodiversiteit ten goede komt.
Samenwerking over grenzen
Nederland en Vlaanderen werken nauw samen om visie, inrichting en beheer op elkaar af te stemmen. Zo realiseren we een veerkrachtig en verbonden netwerk van natte natuur dat zowel otters als andere soorten ten goede komt.
Met dit grootschalige herstelproject zorgen we ervoor dat de otter en vele andere soorten een duurzaam thuis vinden in onze regio. Samen met betrokken water- en natuurbeheerders zetten we ons in voor een robuuste en klimaatbestendige natuur.