Duurzame geopolymeer coating houdt rioolbuizen vrij van aantasting

 

INNOVATIEPROJECT

Een Vlaams-Nederlandse samenwerking wil via CrossRoads2 rioolbuizen een langere levensduur garanderen. Een innovatieve coating van geopolymeren maakt het verschil.

Barsten in betonnen rioolbuizen oplappen is een duur en ingrijpend werk. In Vlaanderen en Nederland wordt rioolwater veelal via betonnen buizen afgevoerd. Uit de vergistende afvalstroom in de buizen ontstaat (in lucht zonder zuurstof) zwavelzuur. Net boven de waterlijn doet dat zuur de betonstructuur afbrokkelen, met structurele schade tot gevolg. De gangbare reparatie bestaat erin een kunststof coating van epoxy of polyethyleen aan te brengen op de zwakke plek. Alleen verloopt de hechting van zo’n beschermlaag op het beton vaak niet naadloos, door het verschil in eigenschappen van beide materialen. Dat kan anders en slimmer, menen de Belgische materiaalexpert Bjond en de Nederlandse bouwproducten ontwikkelaar Albricht.

Betoneigen materiaal

Hun visie: aantastingen in rioolbuizen worden best behandeld met een coating van een betoneigen materiaal, eerder dan met kunststofmateriaal. Dat is niet alleen goedkoper, maar laat ook toe om met een materiaal (geopolymeer) te werken dat nauw verwant is aan beton. Dat komt het milieu en de efficiëntie ten goede. De duurzame coating bestaat uit geopolymeren, op basis van silicium, die op tere plaatsen van rioolbuizen gespoten worden. Door met betoneigen materiaal te werken, zal de beschermlaag zich veel beter kunnen hechten dan andere varianten. Zo willen Bjond en Albricht de levensduur van betonnen rioolbuizen fors optrekken.

Labotesten

Het idee is ontstaan tijdens een eerdere samenwerking, toen werd gewerkt aan de optimalisatie van kunststof coatings. Voor een prototype van de goedkope, duurzame en efficiënte geopolymeer coating slaat het bedrijf de handen in elkaar met Albricht, dat thuis is in de productie van geopolymeren. Via een innovatietraject werken beide partners aan een prototype dat tegen het najaar van 2018 klaar moet zijn. Na het veiligstellen van de patenten en een literatuurstudie, willen de partners in het voorjaar van 2018 de eerste labotesten uitvoeren.

Meer info: www.bjond.be en www.albricht-holding.nl

Subsidiebedrag€ 45.934
ProvinciesLimburg (BE), Limburg (NL)
ProjectpartnersBjond b.v.b.a., Albricht-Holding b.v.