Efficiëntere fotochips dankzij slimme software

 

INNOVATIEPROJECT

Microchips op basis van lichttechnologie zijn stilaan onmisbaar voor snelle dataverbindingen tussen computers. Om deze tech-kunstwerkjes accurater en sneller te vervaardigen, versterken het Nederlandse SMART Photonics en het Vlaamse Luceda via CrossRoads2 elkaars kunnen.

Ook al blijft de technologie voor het grote publiek voorlopig nog onder de radar, de opmars van fotonische chips is niet te stuiten. Zulke microchips maken gebruik van licht om sensorsignalen te verwerken of computerdata te verzenden. De bekendste toepassing is de glasvezelkabel, waarin data niet met elektronische signalen, maar met lichtsignalen wordt verzonden. Lichttechnologie laat toe om microchips steeds sneller, kleiner en zuiniger te maken. Elektronen ruilen we binnenkort grotendeels in voor fotonen, zo verwacht ook de Europese Unie. Ze bestempelt fotonica als een key enabling technology, met een groot economisch potentieel.

Peperduur kunstwerkje

In Nederland, dat bijzonder ver is in de ontwikkeling ervan, vormt Eindhoven een topregio voor fotonische chips. In het kader van CrossRoads2 versterkt SMART Photonics, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, haar banden met het Vlaamse Luceda, een softwareproducent uit Dendermonde die zich specifiek op fotonische chips richt. Via een op maat gemaakt softwarepakket van Luceda zal men fotonische SMART Photonic-chips niet alleen in detail kunnen ontwerpen, maar ook de werking ervan kunnen simuleren en voorspellen: hoeveel licht gaat er verloren in de chip of welke foutjes werden bij het ontwerp over het hoofd gezien? Geen overbodige luxe, aangezien de productie van één enkele fotonische microchip al snel meer dan 100.000 euro kost.

Complex taartje

Met het project SmartPDK tekenen de CrossRoads2-partners voor het eerste specifieke softwarepakket wereldwijd dat fotonische chips kan ontwerpen én hun werking kan voorspellen. De partners staan voor een complexe taak. Elke microchip wordt opgebouwd als een soort taartje. Onderaan ligt een basislaag van indiumfosfide, daarbovenop komen honderden microcomponentjes. Voor elk van die verschillende componentjes wordt een apart softwaremodel opgemaakt, gekoppeld aan de strenge regelgeving voor fotochips. Het uiteindelijke pakket zal SMART Photonics in staat stellen om betere en efficiëntere fotochips te produceren.

Meer info: www.lucedaphotonics.com en www.smartphotonics.nl

Subsidiebedrag€ 86.152
ProvinciesNoord-Brabant
ProjectpartnersSMART Photonics