Extra luchtinjectie maakt scheepsmotoren groener
INNOVATIEPROJECT
Een innovatieve compressor blaast nieuw leven in vervuilende scheepsmotoren. De hoeveelheid roet vermindert, het vermogen wordt flexibeler.
Zoals alle fossiele verbrandingsmotoren hebben scheepsmotoren een niet geringe invloed op het klimaat. De aandrijving draait veelal op diesel gasolie, waardoor schepen een cocktail van schadelijke deeltjes uitstoten, zoals roet. Met een innovatieve compressor wil het Nederlandse SRM Solutions uit Eindhoven daar graag verandering in brengen. De expertise van SRM Solutions is de bouw van elektrische compressoren voor motoren uit de automotive industrie. In samenwerking met het marine ingenieursbedrijf IMSE uit Antwerpen willen ze hun technologie graag loslaten op de maritieme en energiesector. Samen willen de Crossroads2-partners de motoren van bestaande schepen en in energie centrales niet alleen verduurzamen, maar ze tegelijk ook voorzien van een flexibeler vermogen.
Supercharger
De ‘TorqAmp’-compressor van SRM Solutions is een zogenaamde elektrische supercharger, die lucht onder druk in de cilinders van de brandstofmotor blaast. Dat heeft een heilzaam effect op de uitstoot van de dieselmotor. De extra lucht zorgt voor een betere verhouding van lucht en diesel met als gevolg minder roetdeeltjes. De verminderde roet levert minder vervuiling en dus minder onderhoud op. Een voordeel voor de scheepseigenaar. Maar ook een voordeel van de supercharger: de motor kan meer vermogen leveren en in het bijzonder bij lage toeren. In samenwerking met IMSE wordt de TorqAmp op een bestaand schip getest. Twee van de drie motoren aan boord draaien klassiek, één scheepsmotor krijgt via de supercharger extra lucht.
Proefschip
In het najaar van 2017 voerden de Crossroads2-partners de eerste veldtesten uit op het proefschip. Aan boord werden zowel de uitlaatgassenstroom als het geleverde vermogen onder de loep genomen. Resultaten worden in januari 2018 geanalyseerd. Via een intensief testproces willen SRM Solutions en IMSE de meerwaarde van de TorAmp aantonen en het product vervolgens op de markt brengen. Door zich op bestaande scheepsmotoren te richten en niet op nieuw te bouwen schepen, verwachten beide partners snellere marktpenetratie. Ze zijn er ook van overtuigd dat ze een grotere bijdrage kunnen leveren op het gebied van duurzaamheid.
Meer info: www.torqamp.com en www.imse.org
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Noord-Brabant, Antwerpen |
Projectpartners | SRM Solutions B.V., IMSE B.V.B.A |