Fietsproducenten ontwerpen racefiets 2.0

 

INNOVATIEPROJECT

De snelste fietsen uit de wielersport worden op een klassieke manier vervaardigd: het frame door de ene producent, de wielen door een andere. Een racefiets in zijn geheel ontwerpen, van spaak tot stuurpen, kan de aerodynamica fors verbeteren. Een inzicht dat Ridley Bikes en Scope Cycling via CrossRoads2 willen verzilveren.

Producenten van racefietsen zijn net als hun klanten bezeten door details en minimal gains. De kleinste verbetering aan een fiets kan tijdswinst opleveren en dus ook beslissen over winst of verlies. Op het vlak van aerodynamica is er volgens fietsenproducent en Belgisch marktleider Ridley Bikes uit Beringen en wielenproducent Scope Cycling uit Eindhoven nog heel wat progressie mogelijk. De luchtweerstand van een fiets telt al snel voor 20 procent van het vermogen dat een wielrenner op het zadel moet ontwikkelen. Om die weerstand op een innovatieve manier te verminderen en racefietsen gestroomlijnder te maken, bundelen Ridley en Scope hun expertise.

Totaalaanpak

Door hyperspecialisatie worden de onderdelen van de snelste fietsen van het peloton los van elkaar vervaardigd. Een fietskader en een bijhorende wielset worden door verschillende producenten vervaardigd en pas achteraf samengesteld tot een volwaardige racefiets. Dat stramien willen Ridley en Scope, met de steun van CrossRoads2, doorbreken. Ze mikken op een prototype waarbij ze alle onderdelen samen uittekenen, ontwerpen en uittesten, met bijzondere aandacht voor de aerodynamica. Door frame en wielen tijdens dat proces op elkaar af te stellen, mikken ze op een gestroomlijnde, snellere fiets die tijdswinst oplevert.

Proef op de som

Tussen tekentafel en productieband zitten tal van stappen. Ridley en Scope willen eerst een conceptstudie maken, om vervolgens toe te werken naar een prototype. Met de deskundige hulp van Flanders Bike Valley, het Vlaamse innovatiecentrum voor de fietsindustrie, stellen ze dat model op de proef in een windtunnel. Door op basis van nadelige gas- en windstromingen het ontwerp minutieus bij te sturen, moet de racefiets op aerodynamisch vlak het neusje van de zalm worden. Is het project Aerodynamic Wheel-Frame Interaction succesvol, dan willen Ridley en Scope de ontwikkelde fastbike graag op de markt brengen.

Meer info: www.ridley-bikes.com, www.scopecycling.com en www.flandersbikevalley.be

Subsidiebedrag€ 134.920
ProvinciesNoord-Brabant, Limburg (BE)
ProjectpartnersKubus Corporate BV, Race-Productions NV