Innovatieve therapie moet kans op slokdarmkanker verlagen

 

HAALBAARHEIDSSTUDIE

Wanneer de afsluitfunctie tussen je maag en je slokdarm niet goed werkt, kan reflux optreden. Er stroomt dan maagzuur terug naar je slokdarm, wat voor een branderig gevoel zorgt. Mensen die daar veel last van hebben, kunnen na een tijdje een Barrett-slokdarm krijgen. Dat is een aandoening waarbij het slijmvlies in de slokdarm wordt aangetast en kankercellen kunnen ontstaan. Een Barrett-slokdarm kan behandeld worden, maar bij 20 procent van de patiënten is de huidige behandeling ontoereikend. De Bredase onderneming DA Health onderzoekt, met steun van CrossRoads2, of een innovatieve therapie met behulp van stents wel betere vooruitzichten biedt.

Om ervoor te zorgen dat een Barrett-slokdarm niet evolueert in slokdarmkanker, moeten de ‘slechte’ cellen bestreden worden. Een behandeling met radiofrequentie doodt de cellen met elektromagnetische golven, terwijl cryotherapie de cellen bevriest. Maar beide behandelingen zijn erg duur en niet altijd even efficiënt. Professor Peter Siersema, hoogleraar endoscopische oncologie aan het RadboudUMC in Nijmegen, ontwikkelde samen met DA Health een innovatieve therapie waarbij de cellen door middel van druk afsterven.

Stent-in-stent

De innovatieve therapie bestaat uit het plaatsen van twee stents. Een stent is een buisje gemaakt van flexibel gaas dat wordt ingebracht om een vernauwing in de slokdarm verder tegen te houden. In sommige gevallen groeit de stent echter in, waardoor een tweede stent nodig is om de slokdarm alsnog open te houden. Wat initieel een oplossing was voor een complicatie, wordt nu een techniek waarbij men moedwillig de eerste stent laat ingroeien en nadien de tweede stent plaatst. Door de druk die hiertussen gegenereerd wordt, zal het aangetaste weefsel afsterven, waardoor slokdarmkanker zich in principe niet kan ontwikkelen.

Finaal design en businessplan

Het concept is gepatenteerd, maar om de techniek naar de markt te kunnen brengen, moeten nog heel wat stappen ondernomen worden. Eerst en vooral moet de techniek tot in detail uitgewerkt worden: Uit welk materiaal moeten de stents vervaardigd worden? Hoe worden de stents aan elkaar bevestigd? Hoe lang duurt het voordat de eerste stent voldoende is ingegroeid? Tegelijkertijd wordt ook de economische haalbaarheid nagetrokken. Medisch business consultant Nico Coen bundelt hiervoor de input van verschillende experts. Het uiteindelijke doel is een businessplan met onder andere een schatting van de ontwikkelings- en productiekosten van het medical device.

Meer info: www.dahealth.nl

Subsidiebedrag€ 10.000
ProvinciesNoord-Brabant
ProjectpartnersDAHealth B.V.