Intelligente tool voor ademhalingskinesitherapie

 

INNOVATIEPROJECT

Kunnen patiënten met longaandoeningen thuis zelf eenvoudig aan de slag gaan met een gecompliceerde ademhalingstherapie? Zest-Innovate, Van Roey Automation en Mobilab geloven van wel en werken aan een therapeutisch hulpmiddel.

Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders en Vlamingen hebben een longziekte. De persoonlijke, maatschappelijke en economische impact van longziekten is groot – en die impact zal alleen nog maar toenemen. Het aantal mensen met longaandoeningen zoals COPD (chronisch obstructief longlijden) en astma stijgt namelijk sterk. Zo voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat COPD in 2030 wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak zal zijn.

Moeilijk en tijdrovend

Patiënten met obstructieve longaandoeningen (zoals taaislijmziekte) voeren dagelijks een specifieke ademhalingskinesitherapie uit om slijmblokkades te verwijderen. Zo voorkomen of vertragen ze verdere complicaties van de ziekte. De therapie is helaas tijdrovend, eentonig en moeilijk aan te leren. Daardoor voert slechts de helft van de patiënten de therapie uit zoals de zorgverstrekker hen dat aanbeveelt. En dat is zonde, concluderen de initiatiefnemers. Ze willen deze patiëntengroep een handje helpen door de ontwikkeling van een technologisch therapeutisch hulpmiddel. Het nieuwe middel ondersteunt de ademhalingstherapie en zorgt ervoor dat de patiënt de behandeling thuis zelfstandig en efficiënt kan uitvoeren.

Prototypes

Zest-Innovate ontwikkelt de thuistherapie samen met het expertisecentrum Mobilab van de Thomas More Hogeschool en van Roey Automation. In een eerste fase werd eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Daarin werd onderzoek verricht naar de belangrijkste indicatoren binnen ademhalingskinesitherapie en naar de manier om deze zo optimaal mogelijk op te meten. Om het hulpmiddel succesvol op de markt te kunnen brengen, worden nu vijf prototypes ontwikkeld en gebouwd. Vervolgens zullen deze in de dagelijkse praktijk getest worden.

Meer info: www.zest-innovate.eu en www.vanroey.be

Subsidiebedrag€ 135.000
ProvinciesNoord-Brabant, Antwerpen
ProjectpartnersZest BV, Van Roey Automation NV