Isolatiemortel maakt kunststofschuim overbodig
INNOVATIEPROJECT
Het Vlaamse isolatiebedrijf Isolair plant samen met het Nederlandse Continu-Isolatiewerken een kleine revolutie op de bouwmarkt. Ze ontwikkelen samen een hoogwaardige isolatiemortel, waarbij ze de isolatielaag combineren met de dekvloer.
Aannemers en zelfbouwers kennen de gebruikelijke volgorde: onder een vloerbedekking uit mortel (‘chape’) hoort een stevige isolatielaag. Het Hasseltse bedrijf Isolair ontwikkelde de voorbije jaren een alternatief voor de traditionele isolatiematerialen zoals PUR en PIR. Het is een volwaardige isolatiemortel die beton en isolatie in één handig product combineert. In samenwerking met het Nederlandse isolatiebedrijf Continu- Isolatiewerken wil Isolair dit concept zo ontwikkelen dat het product door een breed publiek gebruikt kan worden.
Uitblinker
De innovatieve mortel zorgt voor een naadloze betonisolatie. Het product bestaat uit een unieke combinatie van cement, isolerende EPS-bolletjes en een specifieke hulpstof. Door water toe te voegen ontstaat een isolatiemortel met unieke eigenschappen. De kenmerken van dit product zijn een hoge druksterkte en een uitzonderlijke thermische en akoestische isolatiewaarde. Meer nog, de isolatiemortel is ook eenvoudiger aan te brengen, onbrandbaar en 100 procent recycleerbaar. Samen willen de CrossRoads2-partners het product graag in een handige zakversie op de markt brengen, zodat niet alleen grote mortelbedrijven, maar ook de zelfbouwer ermee aan de slag kan.
Testperiode
Eerst is er veel onderzoek nodig in het labo van Isolair, waarna Continu-Isolatiewerken praktijktesten zal uitvoeren. Daarnaast bekijken de partners of de mortel behalve voor vloeren bijvoorbeeld ook op platte daken of in kruipruimtes gebruik kan worden. Tegen de zomer van 2018 willen Isolair en Continu twee à drie varianten van de huidige mortel volledig onderzocht en getest hebben. In januari 2018 komt het basisproduct al op de markt, maar via het CrossRoads2-project zullen de partners de mortel de komende maanden dus verder verfijnen.
Meer info: www.isolair.be en www.continu-isolatie.nl
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Limburg (BE), Noord-Brabant |
Projectpartners | Isolair, Continu isolatiewerken |