Mycelium als alternatief voor chemische bindmiddelen
HAALBAARHEIDSSTUDIE
Wat is er ecologischer dan een product op basis van afvalstoffen dat ook nog eens volledig recycleerbaar is? Met dat idee wil het Nederlandse ontwerpbureau 8bluefresh een bouwplaat ontwikkelen bestaande uit biologische grondstoffen en mycelium. In een haalbaarheidsstudie, gesteund door CrossRoads2, gaat het bedrijf op zoek naar de juiste samenstelling van de ingrediënten en de groeivoorwaarden om zo’n bouwplaat te kunnen produceren.
Hoewel groene materialen als vlas en hennep steeds meer ingeburgerd geraken, blijft het gros van de bouwplaten chemische stoffen als bindmiddel gebruiken, zoals ureumformaldehyde, dat erg giftig en kankerverwekkend is. Het innovatieve bedrijf 8bluefresh wil de kunsthars vervangen door mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Mycelium bindt zich aan een natuurlijk substraat, zoals stro of koffiegruis en kan zo een lichtgewicht materiaal vormen, dat bovendien biologisch afbreekbaar is.
Schimmel selecteren
Omdat het om een natuurlijk product gaat, is het productieproces van de biobouwplaat aan heel wat factoren onderhevig. Het Vlaamse broedbedrijf Mycelia onderzocht al deze factoren om het juiste recept te vinden waarmee 8bluefresh aan de slag kan. De eerste stap bestond uit het vinden van de juiste schimmel. Mycelia heeft meerdere schimmels getest op verschillende substraten en selecteerde de meest geschikte schimmel. Het substraat waarop deze schimmel het best groeit, blijkt een combinatie van verschillende grondstoffen.
Haalbaarheid: check!
De ingrediënten zijn gekend, maar hoe ga je ze bereiden? Mycelia onderzocht het ideale volume waarin het myceliumpreparaat gegroeid moet worden. En ook aan het transport werd gedacht, want het preparaat moet van België naar Nederland vervoerd kunnen worden zonder dat er veranderingen optreden. Ook dat bleek mogelijk: de temperaturen bleven stabiel tijdens verscheidene testritten.
De volgende stap in het proces is de eigenlijke productie. Hier moeten nog wat zaken over uitgeklaard worden, zoals het type mallen, de persdruk, hittestanden en dichtheid van het materiaal. De eerste proefplaatjes zijn momenteel geperst, maar op het finale product is het nog even wachten. De prototypes moeten namelijk nog onderworpen worden aan brandwerendheidstesten en andere testen om aan de vereisten van de bouwsector te kunnen voldoen.
Subsidiebedrag | € 7500 |
---|---|
Provincies | Limburg (NL) |
Projectpartners | 8bluefresh |