Nieuwe datamodule belooft sneller internet
INNOVATIEPROJECT
Om datacentra een snellere optische verbinding te garanderen, werken het Nederlandse VTEC Lasers & Sensors en het Belgische DK Ceramic Circuits samen aan een miniatuurmodule. Ze ontwerpen een geïntegreerde photonische module die de hoeveelheid bits per seconde de hoogte injaagt.
Datacentra zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Ze garanderen de bewaring en uitwissing van data via het internet, slimme apparaten en het internet of things. Om op de vraag naar een hogere datasnelheid van deze centra in te spelen, bundelen VTEC Lasers & Sensors uit Eindhoven en DK Ceramic Circuits uit Mol hun expertises. In hun pijplijn zit een miniatuurmodule voor datakasten, die de capaciteit van een dataverbinding zou kunnen optrekken tot 50 gigabyte per seconde, het equivalent van alle informatie uit 250 encyclopedieën. Een hogere bandbreedte levert datacentra niet alleen een snelheidsvoordeel op, maar zorgt ook voor sneller internet door de snellere uitwisseling van data. Ook daalt het energieverbruik in zo’n centrum.
Minutieus bouwpakket
Elk datacentrum bestaat uit honderden tot duizenden datakasten, die opgebouwd zijn uit kleine modules. De bandbreedte van de data-uitwisseling optrekken kan enkel door in zulke kasten meer en dús kleinere modules in te passen. Die modules verwerken niet langer elektrische signalen, maar zenden data door via veel snellere lichtsignalen. In dit Crossroads2-project bouwen VTEC en DK Ceramic Circuits een optische laser op een transparante onderlaag (substraat) van keramiek, wat de optische verbindingssnelheid sterk vergroot. Met deze geïntegreerde module willen de partners dataverbindingen via fotonica naar een hoger niveau tillen.
Levensduurtesten
Om de eigenschappen van de nieuwe datamodule accuraat in te kunnen schatten, hanteren VTEC en DK Ceramic Circuits levensduurtesten die over minstens 6 maanden worden gespreid. Ook na de projectperiode (tot november 2018) zullen de partners hun miniatuurmodule blijven ontwikkelen. Eerste stap in het werkproces is het ontwerpen van testmodules, die in allerlei proeven met elkaar vergeleken worden. Met de steun van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt men tegelijk testprocedures als ijking voor toekomstige, gelijkaardige datamodules.
Meer info: www.vtec-ls.nl en www.dk-ceramics.com
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Noord-Brabant, Antwerpen |
Projectpartners | Vtec Lasers & Sensors Ltd., DK Ceramic Circuits |