Nieuwe folie verhoogt rendement van zonnepanelen
INNOVATIEPROJECT
Zonnepanelen gebruiken maar een deel van het zonlicht om elektrisch vermogen op te wekken. De andere stralen – UV en infrarood - verhitten de panelen en verlagen het rendement. CrossRoads2 subsidieert drie bedrijven die een folie ontwerpen om ongebruikte stralen te reflecteren.
Ons zonnespectrum omvat onder meer zichtbaar licht, UV-stralen en infraroodstralen. Fotovoltaïsche panelen (PV) gebruiken enkel de energie van het zichtbare licht om elektrisch vermogen op te wekken. UV- en infraroodstralen worden niet in elektriciteit geconverteerd, maar ze zorgen er wel voor dat zonnepanelen heel warm worden. Daardoor verliezen de panelen 20 à 30 procent rendement. Drie CrossRoads2-partners ontwikkelen een speciale folie die het licht doorlaat, maar alle andere stralen reflecteert. Zo blijven PV-modules koeler en stijgt hun rendement.
Eerst voor nieuwe panelen
De realisatie van een nieuwe isotherme folie is enkel mogelijk na een uitgebreid onderzoekstraject. Projectpartners Umisol Group, TTC Grevelingendam en Group Michiels Advanced Materials ontwikkelen en testen meerdere folies en sturen ze bij in functie van temperatuur, vermogen en rendementsverbetering. De meest efficiënte optie wordt uiteindelijk op de markt gebracht. De reflecterende folie zal in eerste instantie vooral in nieuwe zonnepanelen geïntegreerd worden. Op termijn bekijken de projectpartners ook de mogelijkheden om bestaande installaties te verbeteren.
Ontwikkeling gebeurt sneller
Umisol Group NV uit Sint-Niklaas is gespecialiseerd in isolerende en zonwerende films voor ramen. Zij ontwikkelen de nieuwe isotherme folie en commercialiseren de toepassing, in samenwerking met het Nederlandse bedrijf TTC GD. Projectpartner Group Michiels Advanced Materials voert tests uit op grotere schaal, om te checken of de folie effectief het rendement verhoogt. CrossRoads2 ondersteunt het ontwikkelingstraject en zorgt ervoor dat de folie sneller gerealiseerd kan worden. De projectpartners hopen in de loop van 2018 een eerste werkbaar model klaar te hebben.
Meer info: www.umisol.be, www.bt-projects.com en www.groupmam.com
Subsidiebedrag | € 119.210 |
---|---|
Provincies | Oost-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Zeeland |
Projectpartners | Umisol Group NV, Group Michiels Advanced Materials, TTC Grevelingendam BV |