Ontsmettingstoestel voor ziekenhuizen krijgt nieuw jasje
INNOVATIEPROJECT
Via CrossRoads2 zetten een Belgische ontsmettingsspecialist en een Nederlands automatiseringsbedrijf grote stappen in de strijd tegen ziekenhuisbacteriën. Een toestelkast op maat moet een ontsmettingstoestel Bioxeco een stuk gebruiksvriendelijker maken.
De vernevelmachine BioXeco van het Belgische Roam Technology is al een zestal jaar beschikbaar, maar kende nog geen sterke opgang bij zijn doelpubliek. Nochtans heeft de ziekenhuismachine tal van troeven om een vast instrument te worden voor de vlotte desinfectie van medische ruimtes en patiëntenkamers. Het toestel is makkelijk in te stellen en vernevelt op maat van de specifieke ruimte een biologisch afbreekbaar ontsmettingsmiddel, dat efficiënt komaf maakt met bacteriën, virussen en schimmels. Het enige nadeel is het zware gewicht van het huidige toestel, wat het gebruiksgemak beperkt. Die uitdaging wordt nu over de aangepakt in een grensoverschrijdend project.
Plastic jasje
In samenwerking met AMS Nederland, een automatiseringsbedrijf met veel expertise in kunststof, gaat Roam Technology op zoek naar een nieuwe kast voor haar vernevelmachine. Een nieuw jasje in fijn plastic moet het gewicht aanzienlijk drukken. De BioXeco 3DF belooft lichter, wendbaarder en dus makkelijker in gebruik te worden. Voor de productie van een eerste prototype zijn Roam Technology en AMS vooral op zoek gaan naar het juiste materiaal en het juiste design, rekening houdende met de verschillende onderdelen van het toestel. Zo moet de plastic kast bijvoorbeeld resistent zijn tegen de chemisch samenstelling van het desinfectiemiddel.
Productieproces
De firma’s hebben samen verschillende mallen aangekocht, waarmee ze verschillende testmodellen zullen ontwikkelen. Op termijn zal een eigen mal de productie van de gewenste toestelkast mogelijk maken. Bedoeling is om de BioXeco 3DF na de samenwerking binnen CrossRoads2 op de markt te brengen. De producenten kijken ook verder vooruit, in de richting van andere markten waar hun toestel van pas kan komen, zoals de voedingsindustrie of in zwembaden.
Meer info: www.roamtechnology.com en www.ams-site.com
Subsidiebedrag | € 135.000 |
---|---|
Provincies | Noord-Brabant, Limburg (BE) |
Projectpartners | AMS The Netherlands, Roam Technology |