Shiitake krijgt Europees smaaktintje

 

INNOVATIEPROJECT

Shiitakes zijn aan een opmars bezig: steeds meer Europeanen zijn verlekkerd op de oosterse paddenstoelen. Een Vlaams-Nederlandse samenwerking zorgt nu voor de eerste shiitakesoorten met een Europees tintje: “Een Vlaming stelt andere eisen dan een Japanner of Koreaan."

De shiitake is afkomstig uit het oosten, vooral uit China, Korea en Japan. In die landen ligt die paddenstoel in alle winkelrekken: je zou hem de plaatselijke champignon kunnen noemen. Nu de vraag naar shiitakes in Europa stijgt, zijn er ook steeds meer Europese kwekers die de paddenstoelen aanbieden. Daarbij beperken ze zich tot plagiaat: het telen van bestaande oosterse soorten, die zijn afgestemd op de voorkeuren van de oosterse consument. Met de steun van CrossRoads2 willen twee bedrijven de uitdaging aangaan om nieuwe, Europees getinte shiitakerassen te creëren.

Lokale eetcultuur

‘Veredeling’ is een mooi woord voor het ontwikkelen van nieuwe rassen uit bestaande soorten. Het Nederlandse veredelingsbedrijf LimGroup heeft al heel wat expertise opgebouwd in het veredelen van asperges, aardbeien en sinds kort ook champignons. In het kader van CrossRoads2 deelt LimGroup zijn kennis met Mycelia, een Oost-Vlaamse producent van paddenstoelenbroed met dertig jaar ervaring en tevens marktleider in shiitake. De twee partners willen Europese shiitakesoorten creëren die beter tegemoetkomen aan onze eetcultuur en de vragen van de lokale markt. Ze maken daarbij handig gebruik van de wetgeving die sinds kort toelaat om erkende shiitakerassen beter te beschermen.

Kenmerken vastleggen

De focus van het CrossRoads2-project ligt op het leren ‘fenotyperen’: rassen fysiek karakteriseren en ze dan kweken volgens de omschreven kenmerken (grootte, lengte, dikte …). Dat onderzoeksproces zal vijf tot acht jaar duren. Mycelia zal in die tijd vooral bijleren over genotypering (DNA) en veredeling, LimGroup over de teelt van mycelium (de schimmel waarmee je shiitakes kweekt) en de behoeften van exotische rassen. In een volgende stap, die pas na het CrossRoads2-project zal plaatsvinden, willen beide bedrijven hun eigen shiitakerassen op de markt brengen. Op termijn kunnen ze dus concurrenten worden. Maar dat houdt de partners niet tegen om nu samen te werken: “Allebei apart de nodige informatie verzamelen zou veel meer tijd en moeite kosten.”

Meer info: www.mycelia.be en www.limgroup.eu

Subsidiebedrag€ 135.000
ProvinciesOost-Vlaanderen, Limburg (NL)
ProjectpartnersMycelia BV, Limgroup BV