Waterstoftankstation in Halle
Het eerste waterstoftankstation in de Benelux
Binnen Waterstofregio 1.0 is in Halle het eerste waterstoftankstation in de Benelux met on-site productie van groene waterstof gebouwd.
Dit waterstoftankstation diende voor het tanken van de eerste heftrucks op waterstof, die werken op een vuldruk van 350 bar. Aangezien dit tankstation enkel diende voor het tanken van de heftrucks, stond het waterstoftankstation op het bedrijfsterrein van Colruyt, dus op niet publiek toegankelijk terrein.
Het waterstoftankstation is in 2012 geopend en is binnen het kader van het Europese project ‘Don Quichote’ in 2016 vergroot met extra waterstofproductiecapaciteit: naast de alkalische elektrolyse werd ook een PEM-electrolyse syteem geïnstalleerd. De ter plaatse geproduceerde groene elektriciteit uit de windturbine en de zonnepanelen wordt deels omgezet naar groene waterstof.
Op basis van de positieve ervaringen van het project in Waterstofregio 1.0 en Don Quichote, is binnen Waterstofregio 2.0 het waterstoftankstation fundamenteel uitgebreid op twee gebieden.
Ten eerste is het waterstoftankstation uitgebreid met de mogelijkheid om 700 bar te kunnen tanken. Hiervoor is een leiding afgetakt van de eerder geplaatste waterstofopslagtankstation en is een compressor toegevoegd. Deze compressor kan de waterstof opdrukken tot meer dan 800 bar, zodat auto’s op 700 bar volgetankt kunnen worden.
Een tweede essentiële uitbreiding is dat de 700 bar waterstoftankfaciliteit is gerealiseerd op “publiek toegankelijk” terrein en dat de uitbreiding is geïntegreerd is een bestaand waterstoftankstation. Dit betekent dat in dit tankstation naast benzine, diesel, CNG nu ook waterstof getankt kan worden.
De combinatie van on-site groene waterstof en de integratie van het waterstoftankstation in een bestaand tankstation leverde een Europese primeur op.
Mede daarom waren bij de officiële opening van het waterstoftankstation op 8 oktober 2018 Jef Colruyt, de CEO van de Colruyt Group, Geert Bourgeois, Vlaams minister president, Vlaams minister van energie, Bart Tommelein en Europees klimaat-expert Jos Delbeke aanwezig