NanosensEU
NanosensEU ontwikkelde nieuwe biosensoren, gebaseerd op innovatieve, nieuwe materialen voor de detectie van biomerkers. Via biomerkers kan men sneller bepaalde voedselallergieën en hart- of vaatziekten detecteren. Samen met de biomedische bedrijven in de grensregio werd hier baanbrekend werk verricht, met alle positieve gevolgen vandien op vlak van zorg en het groeipotentieel voor de betrokken bedrijven.
Over ons
Het project ontwikkelde allereerst een generisch, veelzijdig en flexibel basissensoroppervlak voor de detectie van biomerkers. De werking van dat sensoroppervlak werd aangetoond door de ontwikkeling van twee specifieke sensoren als proof-of-principles: één voor de detectie van pindanootallergenen en één voor detectie van het C-ReactiVE Protein als merkereiwit voor cardiovasculaire aandoeningen.
De specifieke expertises van de betrokken projectpartner partners werden maximaal benut en gebundeld, waardoor een grensoverschrijdend kenniscluster op het expertisegebied van ‘lab-on-chip’-ontwikkeling is gerealiseerd. Hierin zijn zowel sectorinstellingen als bedrijven actief betrokken. NanoSensEu vormt een bijdrage aan de versterking van de grensregio als kennisregio, met een concrete focus op belangrijke doeldomeinen: health en care enerzijds, en agrofood en agribusiness anderzijds. De commerciële valorisatie van de projectresultaten viel weliswaar buiten de scope van NanoSensEU, maar het project vormt een belangrijke hefboom om in de toekomst verdere stappen in die richting te zetten. Dit gebeurde al deels in VaRiA, een ander Interreg IV Vlaanderen-Nederland project.