Crowdfunding voor nieuwe vogelkijkhut Saeftinghe
Hét vogelparadijs in de regio wordt beter beleefbaar voor vogelaars en natuurliefhebbers. Er komt een nieuwe vogelkijkhut met vrij uitzicht op zowel Het Verdronken Land van Saeftinghe als de Hedwigepolder. Via een crowdfunding wil Het Zeeuwse Landschap 25.000 euro bij elkaar brengen.
Grenspark Groot Saeftinghe | 15/04/2025

De huidige vogelkijkhut bij Saeftinghe is sterk verouderd, voldoet niet meer qua functie en staat op een minder geschikte locatie op de gasdam. Op een nieuwe locatie, zo'n paar honderd meter dieper het gebied in, komt een nieuwe vogelkijkhut. De hut heeft twee verdiepingen van in totaal 55 vierkante meter, wordt gemaakt van duurzame materialen en wordt voorzien van informatiepanelen. De bouw is gepland vanaf eind 2025 met een oplevering in voorjaar 2026. Op hetzeeuwselandschap.nl/nieuwe-vogelkijkhut kan het publiek een bijdrage doen.
Natuurbeleving
Al honderden jaren is Het Verdronken Land van Saeftinghe het grootste brakwaterschor van West-Europa. De slikken en schorren vormen een trekpleister voor tienduizenden vogels die hier voedsel komen zoeken, broeden, rusten en overwinteren. Sinds oktober 2022 stroomt het Westerscheldewater tweemaal daags in en uit de voormalige Hedwigepolder van 450 hectare. De natuur heeft zich razendsnel ontwikkeld: duizenden vogels als bergeenden, wintertalingen, lepelaars, kluten en smienten hebben het al ontdekt. In de winter kom je ook roofvogels als de bruine en blauwe kiekendief, slechtvalk, zeearend en roodhalsgans tegen.
Werken aan duurzaam toerisme
In Grenspark Groot Saeftinghe werken diverse partners en streekholders in Zeeland en Vlaanderen samen aan duurzame toeristische-recreatieve mogelijkheden waaronder een aantal centrale onthaalpoorten en een verbindend netwerk van voorzieningen zoals uitkijkpunten, een vogelkijkhut en bankjes. Deze impuls en ingrepen maken deel uit van het Interreg project IV: “Grenspark Groot Saeftinghe“.
Bezoekerscentrum Saeftinghe
Onderdeel van dit project zijn ook ontwikkelingen bij het Bezoekerscentrum. Buiten worden faciliteiten vernieuwd, binnen wordt een nieuwe expositie voorzien. Het voorterrein wordt opgeknapt en er worden educatieve materialen ontwikkeld voor op het vrij toegankelijke plankierpad.