De toekomst van Zorginnovatie

De dag begon vroeg op 17 oktober in Tilburg. Het CrossCare 2.0 community event werd gehouden in de LocHal naast het station van Tilburg, een imposant gebouw dat vroeger de NS-locomotief werkplaats was en zich nu heeft laten verbouwen tot bibliotheek en meeting ruimte. Een goede locatie voor het event, dat bestond uit presentaties, een netwerklunch en een middag met verschillende thematafels.

Interreg | 21/11/2024

Crosscare event2111 1

 

CrossCare 2.0 ondersteunt en faciliteert innovatieprojecten in de zorgsector. Langs beide zijden van de grens ondersteunen ze bedrijven en ontwikkelaars met het opzetten van testen/evaluatiemomenten en demonstraties van de innovaties in verschillende zorgproeftuinen.Het project wil een netwerk uitbouwen waar verschillende CrossCare innovatieprojecten en geïnteresseerde partners jaarlijks samenkomen. Zo kan kennis gedeeld worden met andere ondernemers, kennis- of zorginstellingen in Vlaanderen en Nederland. Vandaag was zo’n eerste bijeenkomst . De dag werd meteen ingeleid met een presentatie die velen in de zaal uit hun comfortzone haalde.

De zorg en het loodgietersprobleem

Lucien van Engelen, directeur van Transform Health, een bedrijf dat organisaties en overheden adviseert over de toekomst van de gezondheidszorg, en spreker over verpleegkundige innovatie. Zijn presentatie werd geopend met een grote quote op het scherm. “More healthcare.. is not the solution for the current challenges, …more health is” "Meer zorg.. is niet de oplossing voor de huidige uitdagingen, ... meer gezondheid is dat wel"
Hiermee geeft van Engelen aan dat preventie belangrijk is om de zorgtekorten weg te werken. In een tabel die later aan bod kwam, werd dit nog eens benadrukt: je eigen gezondheid wordt bepaald door verschillende factoren zoals; waar je geboren bent (22%), je gedrag (37%), genen (20%) en maar 6% van drijfkracht van jouw gezondheid wordt bepaald door de medische zorg die je ontvangt. Er is dus veel ruimte voor verbetering nog voor een mens patiënt wordt.

Van Engelen maakt de vergelijking met ‘het loodgietersprobleem’: we wachten tot het probleem er is en dan doen we er pas iets aan. Vanuit dit probleem wil Van Engelen duidelijk maken dat met de technologie van nu we weg kunnen van het na der hand oplossen van een problemen naar preventie van een probleem. Preventieve zorg door middel van AI, het zorg personeel ontzorgen zodat zij bezig kunnen zijn met zorgen.
AI kan een rol spelen in de ontzorging van het zorgpersoneel, zo kan een chatbot aan de telefoon in een apotheek mensen vertellen welke bijwerkingen er kunnen zijn van hun medicatie. Zulke kleine implementaties kunnen al 4 uur per dag minder werk opleveren voor zorgpersoneel!
En wat als de ambulance al ter plaatse is nog voor er nood aan is of er machines zijn die je bloeddruk opmeten in de wachtkamer zodat de arts het niet hoeft te doen. De gezondheidszorg kan een softwarebranche worden. Van Engelen noemt dit Zorg on Demand, als voorbeeld van de zorg van de toekomst zegt hij; “een abonnement hebben op de data van de patiënt zodat er ingegrepen kan worden nog voor de patiënt een patiënt wordt.

Van Engelen sluit zijn presentatie af met een ietwat aparte reclamevideo van een struisvogel die door middel van technologie denk dat hij kan vliegen. “Iedereen denkt dat het niet kan tot het gebeurt. Dat noemen we innovatie”

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video preview

 

Na de inspirerende presentatie van Lucien van Engelen is het de beurt aan een aantal CrossCare trajecten om hun product te presenteren. Zo was eerst het woord aan Erich Reiter die een Slimme Parkinsonbril hebben ontwikkeld, waarna Natascha Van Riet en Bjorn Bailleul aan de beurt waren om te vertellen over hun online applicatie die het zorg personeel extra zou moeten helpen genaamd Mijn Virtuele Collega. Als derde was Egon Dejonckheere aan de beurt om het te hebben over van M-Path, een nieuw care platform dat de therapeut moet helpen bij het behandelen van pasienten met pshygische problemen. Gerrit Verdyck van Morsity kwam vertellen over hun inzet van slimme hulpmiddelen binnen de ouderen- en dementen zorg, waarna het als laatste het woord was aan Ruud Habraken van Osind Medi Tech met het project Hand in Motion. Die kwam vertellen over de nieuwste ontwikkelingen bij hun handrevalidatie systemen.

“Dit is waar CrossCare zo goed in is: dankzij onderzoek te weten komen wat nu het beste werkt voor de patiënt en zorgverlener”, aldus een bezoeker, opgevangen tijdens de lunch.

Netwerk lunch

Tijdens de lunch met een soepje en natuurlijk een broodje kroket werd er veel met elkaar gepraat over de afgelopen presentaties. Er waren mensen aanwezig die zich gingen opgeven voor de volgende aanmeldronde en zij waren op zoek naar mensen die antwoorden konden geven op bepaalde vragen. Daar was de namiddag speciaal voor ingekleed, zo kon je kiezen uit 4 thematafels: ethische toetsing: nut en noodzaak, zorgproeftuin dienstverlening binnen CrossCare 2.0, partnerschappen: hoe creëer je een win-winsituatie bij innovatietrajecten?, innoveren over de grens: (cultuur)verschillen tussen Nederland en Vlaanderen maar ook een informatie sessie over wave 3, de volgende ronde voor inschrijvingen van innovatieprojecten.

Thematafels

Zelf was ik aanwezig bij twee thematafels: innoveren over de grens: (cultuur)verschillen tussen Nederland en Vlaanderen en zorgproeftuin dienstverlening binnen CrossCare 2.0.

Bij de eerste tafel werden we aan het werk gezet met vragen over cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen en mochten we dit samen verwerken door middel van post-its. Een interessante manier om met elkaar in gesprek te gaan en elkaars obstakels te leren kennen of herkennen. Misverstanden door taal was iets wat meerdere keren werd genoemd, waarbij op een grappige toon lopen, rennen en wandelen even aan elkaar werd uitgelegd. Maar aan tafel werd ook duidelijk dat er aan beide kanten van de grens respect was voor elkaars manier van werken, maar dat het net daarom soms lastig is om met elkaar te werken.

Na een half uur bij de eerste werktafel werden we doorgeschoven naar de volgende. Gedurende het volgende half uur kregen we uitleg over hoe de proeftuinen werken en wat ze kunnen bieden. Een interessant weetje is dat de proeftuinen ondersteuning kunnen bieden op veel verschillende vlakken: zo geven ze je niet alleen feedback gedurende je proces maar ze werken mee aan je businessplannen of ondersteunen je onderzoeksperiode. Ze gebruiken methodieken zoals design thinking om met jou te brainstormen en brengen je in contact met een netwerk aan ervaren zorginstellingen om mee samen te werken.
Een persoon aan de tafel zei “Aan het begin waren wij heel ontmoedigd hoe veel schrijfwerk er was en waren we heel blij dat jullie, de zorgproeftuinen, er waren om ons te ondersteunen”.

 

Tijdens deze dag werd mij duidelijk dat de zorg zeker projecten zoals de deze nodig heeft, er zijn heel veel mensen die ideeën hebben en zich willen inzetten voor innovatie in de zorg. De energie aan de tafels en tijdens de lunch was hoog met energie voor de toekomst en het belang van het ontzorgen van de zorg. Laat dit community event een goede start zijn van wave 3 van Cross Care.

Deel deze pagina