De veerkrachtmeter

Mentale gezondheid is een thema dat steeds prominenter op de agenda staat. Met de stijgende cijfers van burn-out en werkgerelateerde stress in zowel Vlaanderen als Nederland, groeit de noodzaak voor preventieve oplossingen. Het Nederlandse SenTech AI en Vlaamse Televitas willen het tij keren. Met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland ontwikkelen ze een monitoringsysteem voor mentale gezondheid en leggen ze de basis voor meer werkgeluk.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 27/05/2025

Veerkrachtmeter

Signalen opvangen vóór het fout loopt

Zowel in Nederland als in Vlaanderen kampen steeds meer mensen met stressklachten en burn-out. De impact van die mentale overbelasting is groot: werknemers lopen fysieke én psychische risico’s, terwijl werkgevers geconfronteerd worden met uitval, verminderde productiviteit en hoge verzuimkosten.

Ellen Wang, founder en CEO SenTech AI: “Vroegtijdig ingrijpen biedt voordelen voor beide partijen. Maar in de praktijk ontbreken vaak de juiste tools om symptomen van mentale druk tijdig te herkennen. Met dit project willen we daar verandering in brengen.”

Mentale belasting meten

Het project combineert de hardware-innovatie van SenTech AI met het zorgplatform van Televitas. Ellen Wang: “Wij hebben een ring ontwikkeld met een geïntegreerde Galvanic Skin Response-sensor. Die meet via de huidgeleiding subtiele fysiologische veranderingen die verband houden met stress, mentale vermoeidheid en concentratie. Onze AI-algoritmes kunnen deze signalen vertalen naar concrete inzichten in mentaal welzijn. Deze technologie integreren we in het platform van Televitas.”

Televitas bundelt al jaren uiteenlopende gezondheidsdata van wearables, apps en sensoren in een centraal platform voor zorgprofessionals. Gio Verborg, Televitas: “Door de ring van SenTech te integreren in ons platform, wordt het mogelijk om ook mentale belasting in kaart te brengen en te vertalen naar bruikbare inzichten. Zorgprofessionals en werkgevers kunnen zo in een vroeg stadium ingrijpen bij symptomen van stress of vermoeidheid.”

De health scan kiosk interface van Televitas waarin de oplossing wordt geïntegreerd.

Samen kom je verder

Ook andere partijen worden betrokken in dit project. 2H Center, een medisch centrum gespecialiseerd in preventieve zorg, zal de technologie testen met 200 gebruikers. Door leefstijlartsen en andere zorgprofessionals te betrekken, waken ze erover dat de technologie aansluit bij de noden van de praktijksituatie. De Technische Universiteit Eindhoven ondersteunt met wetenschappelijke kennis op het vlak van cognitieve gezondheid en software engineering.

Impact

De maatschappelijke impact van dit project reikt verder dan stressbestrijding. Gio Verborg: “Werkgevers krijgen een concreet hulpmiddel in handen om de mentale gezondheid van hun personeel te ondersteunen. Dit draagt bij aan verhoogde productiviteit, minder verzuimkosten en meer werktevredenheid. We maken mensen weer veerkrachtig.”

“Daarnaast stimuleren we de noodzakelijke transitie van een curatieve naar een preventieve zorgbenadering. Door vroegtijdige waarschuwingssystemen in te zetten, voorkomen we niet alleen arbeidsuitval, maar verlagen we ook de druk op de zorg en medische zorgkosten op lange termijn. Zo dragen we bij aan een gezondere samenleving én een toekomstbestendig zorgmodel.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.995,24 euro EFRO steun
  • Projectpartners: SenTechAI en Televitas
  • Provincies: Noord-Brabant en Oost-Vlaanderen
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina