Energieke innovaties in paprikateelt

Op Proefcentrum Hoogstraten (PCH) worden verschillende innovaties getest in de paprikateelt. De paprika’s van het ras Frazier werden geplant op 30 november 2023.

Partners | 12/01/2024

Energlik pch

Nieuw energie-balancerend scherm

In de proefafdeling testen we een nieuw energie-balancerend schermsysteem in combinatie met een actief ontvochtigingssysteem. Het schermsysteem bestaat uit twee dagschermen (een geweven doek en een PVDF folie) en één nachtscherm. Bij het gebruik van meerdere schermen, zeker in combinatie met een folie, kan de luchtvochtigheid in de serre sterk oplopen. Daarom zetten we tijdens de proef een actief ontvochtigingssysteem in dat werkt op basis van een kruisstroomwarmtewisselaar. Daarnaast werken we in de proefafdeling met een aangepaste klimaat- en schermsturing. We vergelijken de bevindingen met een referentie-afdeling waar slechts twee dagschermen aanwezig zijn: een Luxous 1147 FR Eco en een Luxous 1547 D FR (beide van Svensson). In de referentie-afdeling is er geen actief ontvochtigingssysteem aanwezig en gebruiken we een standaard sturing voor het klimaat en de schermen.

Het doel van deze proef is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken door een gecombineerd effect van de nieuwe scherminstallatie, het actieve ontvochtigingssysteem en een aangepaste sturing. Dit willen we bereiken zonder een verlies in opbrengst of kwaliteit. We streven naar een vergelijkbare zetting in beide afdelingen. Elke twee weken wordt er samen met de projectpartners een strategie vastgelegd wat betreft de scherm-en klimaatsturing voor de komende weken.

Foto: Proefafdeling met de gesloten PVDF folie.

Eerste energiebesparing

De schermen in de proefafdeling worden optimaal ingezet. De PVDF folie kan door zijn hoge lichtdoorlatendheid de hele dag gesloten blijven in de winter. Enkel op momenten van te hoge kastemperatuur of te hoge vochtigheid zal dit scherm openen. Het geweven dagscherm laat iets minder licht door, maar heeft goede isolerende eigenschappen en komt daarom vooral 's ochtends en 's avonds tot zijn recht. Het nachtscherm is ondoorlatend voor licht en wordt dus enkel ’s nachts ingezet worden. De schermen in de referentieafdeling worden gestuurd zoals standaard in de praktijk gebeurt.

In de proefafdeling houden we een hogere relatieve vochtigheid aan en proberen we de temperatuur vlakker te sturen dan in de referentieafdeling. We laten de proefkas ’s ochtend opwarmen met de zon en houden de temperatuur tijdens de nacht iets hoger. In de komende weken zal er gestuurd worden op zetting en zullen we de temperatuur tijdens de nacht wat moeten laten zakken.

Op dit moment zien we nog geen verschillen in groei tussen beide afdelingen. Wel zien we dat er al heel wat energie bespaard wordt in de proefafdeling door een combinatie van de schermen, actieve ontvochtiging en de aangepaste klimaat- en schermsturing. Ook de koudere, heldere dagen beloven interessant te worden wat betreft energiebesparing. In de proefafdeling zal de PVDF-folie gesloten blijven, terwijl in de referentieafdeling de schermen open zullen gaan om meer licht binnen te laten.

Deel deze pagina