Groetjes uit Antwerpen!

Wil je graag te weten komen welke realisaties de afgelopen jaren in Provincie Antwerpen plaatsvonden? Snuister dan zeker rond op onze kaart met enkele verwezenlijkingen! Deze projecten vonden plaats in de periode Interreg V (2014-2020).

Interreg | 26/06/2023

Kaartje Antwerpen Mockup

Project realisaties uit Interreg V

Hieronder ziet u enkele van de realisaties uit Interreg V in de provincie Antwerpen.

1. Demi More

Interreg V - Energie

Het project DEMI MORE - ‘Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives More’ - onderzocht hoe monumenten met respect voor hun cultuurhistorische waarde op innovatieve wijze energiezuiniger kunnen worden gemaakt.

Tijdens het project werden zes demonstratietrajecten gerealiseerd, en één daarvan was het station van Essen. Dit station was vroeger een grensstation tussen België en Nederland. De leegstaande loods op de rangeersite is sinds 2003 een beschermd monument.

De gemeente Essen nam het gebouw in 2010 over en besloot om het te herbestemmen tot een techniekpark, genaamd Robotland. Het doel is om jongeren en gezinnen kennis te laten maken met innovatieve transporttechnieken en hen te interesseren voor technische studierichtingen.

Het dak van de loods is gerestaureerd met semi-transparante zonnepanelen in de lichtstraat, waardoor duurzame elektriciteit wordt opgewekt zonder het zicht op het monument te verstoren. Het juiste glas voor de lichtstraat selecteren bleek een uitdagend proces, maar de ervaring heeft de gemeente Essen geholpen bij het opstellen van een draaiboek voor toekomstige projecten.


Lichtstraat

Deel deze pagina