Hybride zorg voor aanstaande moeders

Zorginnovaties bieden steeds meer mogelijkheden om patiënten vanop afstand op te volgen, zonder dat er telkens een zorgverstrekker fysiek aanwezig moet zijn. Dat levert niet alleen tijdswinst voor de zorgverleners, maar ook voor de patiënt. Het Vlaamse Televitas en Nederlandse Femly maken via een CrossRoads-project hybride zorg in de toekomst ook mogelijk voor zwangere vrouwen.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 10/09/2024

Veilig zwanger kit

Toenemende complicaties

Zowel in Vlaanderen als Nederland worden zwangere vrouwen goed opgevolgd om latere problemen met kind en mama te voorkomen en om tijdig actie te ondernemen bij bepaalde complicaties. De laatste jaren komen bepaalde problemen echter steeds frequenter voor. Het aandeel zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk (hypertensie), zwangerschapsvergiftiging en diabetes is toegenomen.

Paul De Wilde, Televitas: “De impact op het zorgsysteem en het leven van de moeder is enorm. Een patiënt waar bv. een verhoogde bloeddruk is vastgesteld, moet één tot zelfs drie keer per week naar het ziekenhuis voor het uitvoeren van metingen. Dit neemt ongeveer een halfuur tijd in beslag van het zorgpersoneel en beperkt het sociaal leven en de mogelijkheid om te blijven werken voor de aanstaande moeder. Vrouwen kunnen blijven werken als hypertensie onder controle is, maar systematische opvolgingen in het ziekenhuis, vaak in combinatie met een jong gezin, leiden tot extra stress.”

Opvolging op afstand

Paul De Wilde, Televitas: “In dit project willen we daarom een hybride zorgpad ontwikkelen voor zwangere vrouwen. Deze dienstverlening zal bestaan uit het uitlenen van producten voor metingen op afstand en communicatietools voor bewustmaking. Een zorgcentrale fungeert als tussenpersoon om te alarmeren bij het overschrijden van drempelwaarden.”

Het Vlaamse Televitas werkt hiervoor samen met het Nederlandse bedrijf Femly. Televitas zet in op preventieve zorg en maakt telemonitoring, videoconsultaties en tele-assistentie mogelijk met hun e-health platform. Femly heeft een dienst ontwikkeld zodat mensen via de televisie (‘Femly TV’) kunnen videobellen en richt zich daarmee voornamelijk op ouderen die niet met een tablet of smartphone overweg kunnen.

In dit project worden de tools van Televitas en Femly samengebracht om het hybride zorgpad te realiseren. Daarnaast werken de partners ook samen met een zorgcentrale, drie kennisinstellingen (Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Hasselt en Erasmushogeschool Brussel) en een ziekenhuis.

Impact

Anja de Kleijn, Femly: “Met deze innovatieve dienstverlening verlagen we de werkdruk voor zorgpersoneel. Door repetitieve en tijdrovende metingen uit hun handen te nemen, kunnen ze zich focussen op hun kerntaken. Indien het project succesvol is, opent dit de weg naar andere zorginnovaties om patiënten adequaat thuis op te volgen. Op die manier moeten zij zich minder verplaatsen naar het ziekenhuis en ervaren ze dus minder discontinuïteit van hun dagelijks leven.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 240.286,61 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Televitas en Femly
  • Provincies: Oost-Vlaanderen en Limburg (NL)
  • Thema: gezondheid

Deel deze pagina