Innovatietraject uitgelicht: Stemberg
ROB-ID: autonome vaccinatierobot voor veilige, efficiënte en toegankelijke vaccinatie
CrossCare 2.0 | 14/05/2025

Vaccinaties vormen een belangrijk onderdeel van onze preventieve gezondheidszorg. Maar de uitvoering ervan legt steeds meer druk op huisartsen, apothekers en gezondheidsdiensten. In Vlaanderen wordt vaccinatie almaar vaker toevertrouwd aan apothekers, terwijl in Nederland publieke instellingen zoals de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst) hierin een centrale rol spelen. Tegelijk is er een structureel tekort aan zorgpersoneel, en daalt het vertrouwen in vaccinatie bij bepaalde doelgroepen.
Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn er oplossingen nodig die de werkdruk verlagen, de toegankelijkheid verhogen én de ervaring voor patiënten verbeteren. Een autonome vaccinatierobot zoals ROB-ID biedt hier een mogelijk antwoord.
Wat houdt ROB-ID precies in?
ROB-ID is een compacte, autonome vaccinatierobot, ontwikkeld door Stemberg in samenwerking met Voxdale, die het volledige vaccinatieproces automatisch uitvoert. Van het aanmelden met een identiteitskaart tot het positioneren van de arm, het toedienen van het vaccin, en het veilig verwijderen van het injectiemateriaal — alles gebeurt zonder manuele handelingen van een zorgverlener, maar onder supervisie in een gecontroleerde setting.
De robot is ontworpen om op een veilige, snelle en gebruiksvriendelijke manier vaccins toe te dienen, met een minimale belasting voor zowel zorgverlener als patiënt. ROB-ID
werkt met VAX-ID, een gepatenteerde injectieoplossing voor intradermale toediening van Idevax, en toekomstige varianten voor subcutane en intramusculaire toediening zijn in ontwikkeling.
Het systeem is volledig integreerbaar in het bestaande IT-ecosysteem van de apotheek of vaccinatie hub, en zorgt voor een uniforme en reproduceerbare procedure van minder dan 45 seconden. Dankzij het compacte ontwerp en de digitale interface is het toestel bovendien eenvoudig inzetbaar in uiteenlopende zorgomgevingen.
Waarom CrossCare 2.0?
Hoewel het prototype van ROB-ID technisch ver gevorderd is (TRL 5), is het nog niet duidelijk in welke context het toestel het meest tot zijn recht komt. Is dat in de apotheek? Bij de GGD? In reisklinieken of andere eerstelijnssettings?
Met steun van het CrossCare 2.0-programma gaat Stemberg dit samen met de praktijk verkennen. In nauwe samenwerking met de zorgproeftuinen Health-e-Novation (Eerstelijnszone Brugge i.s.m. POM West-Vlaanderen), Coöperatie Slimmer Leven en Brainport Development, wil het bedrijf onderzoeken hoe ROB-ID zich het best kan inpassen in de realiteit van de Vlaamse en Nederlandse eerstelijnszorg.
Hoe zal het innovatietraject eruit zien?
Het CrossCare-traject bestaat uit drie fasen:
- Expertgesprekken (vanaf april 2025): Gesprekken met zorgprofessionals, beleidsmakers en marktspelers om de juiste contexten, randvoorwaarden en terugbetalingsmodellen in kaart te brengen.
- Life-Demo sessies:
- Voor de zomer in Nederland, met o.a. de GGD als setting
- In september en november 2025 in Vlaanderen, met zorgactoren geselecteerd op basis van de expertinput In deze sessies wordt het toestel live getest (zonder naald of vaccin) door zowel professionals als patiënten.
- Marktvalidatie en bijsturing: De verzamelde inzichten worden gebruikt om het design, de gebruikersinterface, en het businessmodel van ROB-ID te optimaliseren. Doel is een geoptimaliseerd prototype (TRL 6) dat klaar is voor verdere industrialisatie en CE-markering.
Door een realistische en grensoverschrijdende testomgeving op te zetten, zorgt CrossCare voor waardevolle input uit het werkveld. Zo wordt ROB-ID niet alleen technologisch, maar ook maatschappelijk ingebed als innovatieve oplossing voor veilige en efficiënte vaccinatie in de eerstelijnszorg.
📹 Bekijk de pitchvideo: https://youtu.be/Ymt9kI60Syw