ReJuice op de Biobased Versnellingsdag 2024

Avans Hogeschool, partner in het ReJuice-project, was aanwezig op de Biobased Versnellingsdag 2024 om het ReJuice-project te pitchten!

ReJuice | 09/07/2024

Biobased versnellingsdag

 

Op 4 juli greep Jappe de Best, lector Biobased Resources & Energy bij het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, de kans om het Interreg Vlaanderen-Nederland project ReJuice te presenteren. Dit gebeurde tijdens de Biobased Versnellingsdag op Proefboerderij De Rusthoeve in Zeeland, Nederland. In plaats van een traditionele presentatie gaf hij een pitch te midden van de prachtige Biobased Innovation Garden. Tijdens zijn pitch deed hij een oproep aan landbouwers, overheden en onderzoekers om bij te dragen aan het ReJuice-onderzoek naar de verwaarding van de sapfractie uit groene reststromen.

Op de biobased markt konden studenten en onderzoekers van MNEXT (Centre of Expertise van Avans hogeschool & HZ hogeschool) alvast enkele mooie voorbeelden van producten uit groene reststromen laten zien. Deze innovaties tonen het potentieel en de veelzijdigheid van biobased oplossingen, en versterken de missie van ReJuice om groene reststromen waardevol in te zetten.

Jappe en team danken graag alle deelnemers voor hun enthousiasme en betrokkenheid, en kijken uit naar verdere samenwerking om samen duurzame oplossingen te realiseren.

Deel deze pagina

Artikel
 - 15/05/2024
passend
ReJuice
ReJuice in de kijker op Algendag 2024: innovatie en toekomstperspectieven in de algenindustrie
Gisteren, op 14 mei 2024, vond Algendag 2024 plaats! Om dit te vieren organiseerden het MAESTRO- en C3Weed project gezamenlijk een algen-evenement in Gent, waarbij de focus lag op het bespreken van de huidige ontwikkelingen en toekomstperspectieven voor de introductie van algenproducten op de markt, met speciale aandacht voor voedseltoepassingen. ReJuice was ook van de partij! Het evenement begon met presentaties van het MAESTRO-project over consumentenacceptatie en de novel food-regelgeving, waaruit bleek dat er enige bereidheid is bij consumenten om nieuwe algen voedselproducten te adopteren, maar dat er meer bewustzijn nodig is. Ook wetterlijke barrières zijn nog steeds aanzienlijk aanwezig en kunnen het gebruik van nieuwe algensoorten die interessant kunnen zijn voor voedseltoepassingen, belemmeren. De volgende presentatie toonde de verhalen van twee boeren die momenteel algen produceren naast hun gebruikelijke landbouwpraktijken: Heirbault Algriculture en Rijtak. Heirbault produceert Chlorella gevoed met grassap en gebruikt het in voedseltoepassingen zoals kaas, koekjes en ijs. Rijtak produceert Spirulina om in poedervorm te verkopen. Het tweede deel van de ochtend was gewijd aan het C3Weed-project, dat zich richt op het gebruik van macroalgen in voedseltoepassingen. De voorstelling van het project werd gevolgd door presentaties van Ocean Bites en Colruyt, die beide al producten hebben met macroalgen in hun samenstelling. De middagsessie was gewijd aan groepsdiscussies over de teelt, verwerking, en acceptatie van algen. Daarnaast was er een posterpresentatie opgenomen in het programma, waaraan ReJuice deelnam. Hier hebben we onze microalgenwaardeketen en het kick-off evenement verspreid. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe het sap van verschillende groene biomassa's kan worden gebruikt als bron van voedingsstoffen voor de kweek van microalgen, met als uiteindelijk doel de duurzaamheid van deze nieuwe eiwitbron te verbeteren. Deze waardeketen en meer zullen worden besproken tijdens de kick-off van het project, die online zal plaatsvinden op 12 juni. We hopen jullie allemaal daar te zien! Je kan je registreren via deze link: https://forms.office.com/Pages...  Meer informatie volgt snel!