Rijzend deeg ophalen zonder morsen
De voedingsindustrie beschikt over heel wat rest- of nevenstromen. Die zijn niet meer geschikt voor menselijke consumptie, maar vaak wel als grondstof voor dierenvoeder. Zo zijn ook industriële bakkerijen zich meer en meer bewust van het potentieel van hun resten ongebakken deeg. Alleen loopt het verzamelen en transporteren van dit rijzend en kleverig goed niet zonder slag of stoot. Het Vlaamse Trotec en het Nederlandse GP Stainless Constructions slaan de handen in elkaar om deze logistieke uitdagingen aan te pakken.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 19/02/2024
Opwaardering van voedingsnevenstromen
Heel wat rest- en nevenstromen of bijproducten uit de voedingsindustrie die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie verdwijnen uit de voedselketen, en worden afval. De Vlaamse kmo Trotec heeft als missie om zo veel mogelijk van deze voedingsnevenstromen hoogwaardig te hergebruiken als ingrediënt voor dierenvoeder. Zowel bulkproducten (productie-uitval) als verpakte goederen (onverkochte of kwalitatief afgekeurde producten) verwerken ze tot circulaire grondstoffen voor vee- en huisdierenvoeder.
Sigrid Pauwelyn (CEO Trotec): “Een belangrijke activiteit waarvoor wij als verwerker instaan, is het ophalen van de nevenstromen bij de toeleveranciers uit de voedingsindustrie. Recent zien we een stijgende vraag van industriële bakkerijen die een efficiënte, hygiënische en voedingsgeschikte inzameling zoeken voor hun nevenstromen, onder meer rijzend deeg.”
De uitdagingen van rijzend deeg
Krist Forrez (operations manager Trotec): “Rijzend deeg vormt een bijzondere uitdaging omdat het kleeft en daardoor moeilijk verplaatsbaar is. Het deegvolume rijst bovendien, wat de kans dat het deeg uit de container overloopt reëel maakt. De vloeibaarheid van het deeg brengt ook risico op lekkage met zich mee.”
“Overlopende containers leiden niet alleen tot hygiënische problemen en veel opruimwerk, maar ook tot productiestops, wat voor industriële bakkerijen zeer ongewenst is. De Nederlandse mkb GP Stainless Constructions is gespecialiseerd in RVS (roestvast staal) machinebouw voor o.a. de voedingsindustrie en op maat gemaakte oplossingen van verpakkingslijnen en hefkiepers tot transportbanden. Door hun expertise te combineren met de onze in het ophalen en verwerken van voedingsnevenstromen, kunnen we samen een oplossing voor deze uitdaging ontwikkelen.”
Innovatief containersysteem
Peter Keizer (CEO GP Stainless Constructions): “In dit project willen we een innovatief containersysteem ontwikkelen dat aan verschillende vereisten voldoet. Het moet o.a. gemakkelijk gelijkmatig te vullen, legen en reinigen zijn; lekvrij zijn; het rijzen van het deeg moet tijdens stockage en transport tegengegaan worden; het moet eenvoudig aankoppelbaar zijn aan een vrachtwagentrekker … Naast deze verzamelcontainer onderzoeken we ook vernieuwende werkwijzen om de stromen te transporteren van de plaats waar ze gegenereerd worden (de productielijn) naar de plaats waar ze in deze container belanden.”
Impact
Sigrid Pauwelyn (CEO), Trotec: “Indien nevenstromen niet op een efficiënte, hygiënische en voedingsgeschikte manier ingezameld en verwerkt kunnen worden, eindigen ze als afvalstroom.
Als we erin slagen de nevenstromen correct in te zamelen, kunnen deze binnen de voedselketen gehouden worden door het hergebruik ervan in dierenvoeder. Door deze toepassing vermijden we voedselverspilling, en scoren we beduidend hoger binnen de Food/Waste hiërarchie.”
“Voor de productie van dierenvoeder heb je veel water, meststoffen en landbouwgrond nodig om gewassen te kweken. Elke vervanging van deze gewassen door nevenstromen uit de voedingsindustrie resulteert rechtstreeks in een afname van de behoefte aan landbouwgrond, water en andere primaire grondstoffen. Dankzij onze koolstofarme productieprocessen en het gebruik van nevenstromen, resulteert het project dan ook in een aanzienlijke reductie van CO2-emissies.”
Subsidie
Subsidiebedrag: 249.636 euro EFRO steun
Projectpartners: Trotec & GP Stainless Constructions
Provincies: West-Vlaanderen & Zuid-Holland
Thema: duurzaam ondernemen