Slimme werkplekken: delen is het nieuwe hebben!
De deeleconomie zit in de lift, ook in kantoorgebouwen in Vlaanderen en Nederland. Co-working spaces of flexibele kantoren verkleinen mee onze ecologische voetafdruk door bewuster om te gaan met materiaal- en energiegebruik. Een win-win voor vele bedrijven in deze uitdagende tijden.
Interreg | 15/12/2022
CrossRoads2 Sustainable Energy
In het project CrossRoads2 Sustainable Energy ging het Limburgse Officenter (BE) samen met het Noord-Brabantse Microlab (NL) aan de slag om hun CO2-impact te vergroten, door samen soft- en hardware te ontwikkelen om gebouwen slim aan te sturen op basis van gebruikersdata. Projectadviseur Anne ging in gesprek met Koen Batsleer van Officenter Group.
“Officenter draagt sustainable development hoog in het vaandel”, vertelt Koen. “Door in te zetten op duurzame renovatie van bestaande gebouwen, zorgen we ervoor dat ook de oude gebouwen bijdragen aan het verlagen van de CO2-voetafdruk. Door te focussen op renovatie en optimalisatie, besparen we 40% meer CO2 in vergelijking met nieuwbouw. Daarnaast gaan we ook heel wat leegstand tegen en nemen we geen nieuwe ruimte in beslag. Ook dat heeft een ecologisch positieve impact!
Om in kaart te brengen wat de staat van onze gebouwen is, hebben we een duurzaamheidsverslag laten opmaken. Door goed te meten, weten we wat mogelijk is met onze gebouwen. Na het studiewerk gaan we over op de technologie, om de gebouwen te beheersen. Aan de hand van de verkregen data gaan we ons energiegebruik van verwarming, ventilatie, verlichting en gebouwdiensten, zoals schoonmaak of onderhoud, aansturen op de behoeften van onze gebruikers. Hiermee kunnen we nogmaals 10 tot 20% CO2 reduceren ten opzichte van andere gebouwen.
In onze kantoren in Hasselt hebben we daarnaast ingezet op zonnepanelen en slimme laadpalen voor elektrische wagens. Door bestaande gebouwen te renoveren, beschikken we ook over verouderde gebouwsystemen die ervoor zorgen dat nieuwe slimme gebouwconcepten niet altijd bruikbaar zijn. Onze Nederlandse partners van Microlab hebben een retrofitsysteem ontwikkeld, dat je heel gemakkelijk in bestaande gebouwen kunt implementeren. Zij deden eerst testen met hun eigen gebouw als proeftuin, in een volgende stap implementeren ze deze resultaten bij ons in Hasselt.
In Officenter verhuren wij vaste kantoren, flexkantoren, co-working spaces en vergaderzalen. De bezetting van deze ruimtes varieert. Als we dan de verlichting, verwarming en ventilatie kunnen aanpassen op basis van de behoefte op dat moment, zorgt dat voor veel efficiëntie- en energiewinst. Zo kunnen wij op basis van de stroom die er beschikbaar is, reguleren hoeveel ervan gebruikt wordt voor de slimme laadpalen. In de toekomst gaan we bijvoorbeeld ook sensoren implementeren die rekening houden met het daglicht dat er via de ramen beschikbaar is in de vergaderzalen.
We kenden onze partners van Microlab al voor we aan dit avontuur begonnen. Door onze ervaringen en kennis te delen, versterken we beide onze positie als verhuurder van kantoorgebouwen. Microlab focuste op de technologie met de soft- en hardware, wij hadden de nodige marktkennis en expertise over diversiteit in gebouwen en systemen. Door deze kennis te delen, kom je veel verder. De samenwerking leverde voor ons een versnelling in innovatie op, maar ook na het project gaan we hier nog veel verder mee. Na de uitrol in Hasselt, zijn onze andere locaties aan de beurt.”