StimulanZ medewerker in de kijker: Joyce De Buysscher (AG Stedeijk Onderwijs Antwerpen)
Maak kennis met Joyce De Buysscher.
StimulanZ | 30/05/2024
Wie ben jij?
Ik ben Joyce De Buysscher, 42 jaar, vroedvrouw en werkzaam als lector binnen Verpleegschool Antwerpen.
Hoe ben je zelf in contact gekomen met simulatie-onderwijs ? Wat is je ervaring tot nu toe met simulatie-onderwijs ?
In 2017 volgde ik de Eusim opleiding voor simulatieonderwijs, dit voor mijn toenmalige job als lector Vroedkunde binnen KDG Hogeschool. De opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde startte dat academiejaar met de bouw van het simulatie lab binnen de hogeschool. Mijn taak was het simulatieonderwijs mee te ontwikkelen voor de opleiding Vroedkunde. Ik schreef daarvoor scenario’s en was een facilitator en operator binnen het simulatie lab. Daarnaast gaf ik mee CRM- trainingen bij enkele verloskundige teams in ziekenhuizen en op de hogeschool zelf.
Wat is jouw rol binnen het StimulanZ project?
Ondertussen werk ik als lector binnen de Verpleegschool Antwerpen en sta ik daar mee in voor de ontwikkeling en organisatie van het open Zorglab. Dit Zorglab zal een brug slaan tussen onderwijs en werkveld en is gericht op simulatietrainingen voor niveau 4, 5 en 6. We organiseren simulatietrainingen voor onze eigen studenten, leerlingen vanuit het secundair onderwijs en teams uit het werkveld. We zetten in op het optimaliseren van samenwerking, communicatie en vaardigheden bij deze doelgroepen. Binnen het StimulanZ project ontwerp ik samen met mijn collega Mieke Praet scenario’s en bouw ik mee met Dave Verhelst aan het Zorglab en haar visie.
Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen binnen simulatieleren?
Het Zorglab staat nog in haar kinderschoenen dus we beginnen met ons team binnen het Stedelijk Onderwijs echt van nul. Het is een grote maar zeer leuke uitdaging die mij veel energie en ‘goesting’ geeft om van dit project een blijvende meerwaarde in het onderwijs- en zorglandschap te maken. Simulatieleren en de gezondheidszorg zijn beide een dynamisch gegeven. Dit vraagt daarom om steeds met het oog op de toekomst te blijven kijken en het wendbaar te houden. Daar ligt voor mij dan ook de grootste uitdaging in.
Wat heb je tot nu toe geleerd in het kader van het project ? Welke tips geef je graag mee aan collega-docenten ?
Binnen het project zitten we met een grote variatie aan partners, ieders met een eigen insteek, ervaring en expertise. Die eigen insteek daagt ons uit om onze oogkleppen wat meer af te doen, met elkaar in gesprek te gaan, op bezoek te gaan en elkaar te inspireren. Dat proces vind ik de sterkste meerwaarde binnen StimulanZ.