Update: winterteelt aan de pluk en daglichtloze opkweek van verse doordragers
In dit artikel worden drie belangrijke experimenten besproken: de winterteelt van junidragers, de belichte voorjaarsteelt van Sonsation en de halfjaarteelten met verse doordragers. Deze experimenten, uitgevoerd door Inagro in overleg met proeftuinpartners PCH en Delphy, onderzoeken innovatieve opkweekstrategieën en belichtingsmethoden om de productie en kwaliteit van aardbeiplantgoed te verbeteren.
Plantgoed | 20/12/2024
Het Interreg PlantGoed-project richt zich op het optimaliseren van de opkweek van aardbeiplantgoed om te voldoen aan de specifieke eisen van diverse teeltsystemen. In dit artikel worden drie belangrijke experimenten besproken: de winterteelt van junidragers, de belichte voorjaarsteelt van Sonsation en de halfjaarteelten met verse doordragers. Deze experimenten, uitgevoerd door Inagro in overleg met proeftuinpartners PCH en Delphy, onderzoeken innovatieve opkweekstrategieën en belichtingsmethoden om de productie en kwaliteit van aardbeiplantgoed te verbeteren.
Junidragers van eigen (container)kweek tonen blos in winterteelt
De eerste vruchten van onze winterteelt, afkomstig van Sonata- en Sonsation-plantgoed geproduceerd in onze teeltcontainer, beginnen te rijpen. Hiervoor werd in de serreafdeling dynamisch stuurbare LED-belichting opgehangen die 300 µmol/m²/s PAR licht geeft. We zien op dit moment grote verschillen in de hoeveelheid vruchten tussen de verschillende opkweekregimes. Het controle-plantgoed van 2023 heeft tot nu toe de meeste bloei laten zien. Aan de andere kant zien we in het verse plantgoed uit de container nog steeds nieuwe bloemtakken komen, wat naar alle verwachting aanleiding zal geven voor een meer gespreide oogst.
Dit maakt ons des te nieuwsgierig naar de uiteindelijke oogstcijfers. De teelt verloopt onder twee belichtingsstrategieën met eenzelfde energie-input:
- één strategie waarbij enkel ’s nachts (van zon onder tot middernacht) verrood licht (1 µmol/m²/s) wordt toegediend,
- en een tweede strategie waarbij overdag een deel van het PAR licht wordt vervangen door extra verrood (13,5 µmol/m²/s).
Sonsation op twee manieren verduisterd op het trayveld
Op 9 december werd de belichte voorjaarsteelt opgeplant met eigen Sonsation-plantgoed, opgekweekt volgens verschillende strategieën. Om voldoende zwaar plantgoed tijdig te kunnen inpakken (15 oktober) pasten we op het trayveld twee verschillende verduisteringsstrategieën toe die voor vervroegde bloemaanleg moesten zorgen. De verduistering werd uitgevoerd door middel van een verduisterende plastieken folie. Deze ging dagelijks in de loop van de namiddag op de planten om zo de daglengte in het ene object tot 10 u te reduceren en in het andere object zelfs naar 7 u. Hiernaast stonden ter controle ook planten die niet werden verduisterd. De verduistering werd toegepast vanaf 5 weken na stekken (6 augustus) en aangehouden tot omslag van het bloemprimordium waarneembaar was in de niet verduisterde planten (5 september). Uiteindelijk werden de planten met 1300 koude uren opgeplant en hopen we tegen Valentijn de eerste vruchten van onze belichte voorjaarsteelt te kunnen oogsten.
In voorbereiding voor halfjaarteelten met verse doordrager
Sinds november zijn we opnieuw gestart met de opkweek in onze teeltcontainer. In 2025 zullen we twee grootschalige proeven uitvoeren rond doordragers, waarin we een breed scala aan opkweekstrategieën zullen testen. Op dit moment wordt in praktijk voor doordragers voornamelijk gewerkt met gekoelde mini-trays. In onze twee aankomende teelten onder glas (met plantingen begin maart en mei) willen we onderzoeken hoe verschillende opkweekmethoden het gekende oogstpatroon met pieken en dalen kunnen afvlakken. In deze proeven ligt de focus op verse planten. Hiervoor hebben we verschillende factoren toegevoegd aan onze proef (alles samen goed voor 22 testobjecten):
- Rassen: voor deze twee proeven hebben we gekozen om met de rassen Karima en Florice te werken.
- Koeling voor opplant: momenteel wordt er voornamelijk gewerkt met gekoeld plantgoed wat voor de nodige flexibiliteit zorgt voor de teler. Nu is het zo dat een koelperiode zorgt voor meer uitgesproken pieken tijdens de oogstperiode. Bij vers plantgoed blijven de planten meer in balans wat voor een vlakkere productie zorgt. Met deze proef willen we dit bevestigen.
- Opkweek omgeving: het gekoeld plantgoed zal worden opgekweekt op het trayveld en in onze teeltcontainer. De verse planten zullen we in onze teeltcontainer en in onze serre opkweken.
- Substraatvolume: in beide proeven zullen we verschillende substraatvolumes testen namelijk trayplanten (250 cc), minitray planten (135 cc) en plugplanten (80 cc). We gebruiken wel steeds dezelfde stekgrond.
- Opkweekduur: voor de opkweek van de verse planten wordt er, afhankelijk van het substraatvolume, gewerkt met een opkweekduur tussen de 4 en de 8 weken met de langste opkweek voor de tray en de kortste opkweek voor de plugplanten. De minitrays worden zowel aan 6 als 8 weken onderworpen. Deze opkweeklengtes gaven in eerder proeven al goede resultaten.
- Lichtspectrum: lichtspectrum is ook een heel belangrijke factor voor bloeminductie bij doordragers. Met deze factor zullen we kijken hoe daglengte en verrood-dosering bloei kan induceren of inhiberen tijdens de opkweek.
Gefaseerde opplanting van moederplanten
Deze ambitieuze proeven brengen best wat uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van stekvoorziening en planning. Om steeds stekken van dezelfde generatie en kwaliteit beschikbaar te hebben, zijn we al sinds augustus bezig met een gefaseerde opplanting van moederplanten. Dit moet ervoor zorgen dat we op ieder stekmoment over voldoende uniforme stekken beschikken.